- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Iyi niyet her zaman hukuki sonuç doğurur mu?
Kanunda öngörülmeyen bir durumda, bir kişinin iyiniyetli olması herhangi bir hukukî etki yaratmaz, özellikle de bir hukukî sonucun doğması veya bir hakkın elde edilmesi yönünden var olan bir eksikliği gidermez.Kanunun soyut olması ne demek?
Hukuk kuralları soyut ve geneldir.Soyut demek bir dava ile ilişkilenmemiş olması ,yani kitaptan mahkemeye inmemiş olmasıdır. Genel demek herkese uygulanmasıdır.Bir kişinin iyiniyetli sayılması için gereken şart nedir?
İyiniyetin varlığı için gerekli unsurlardan biri olarak, öncelikle bir hakkı elde etmeye veya hukuksal bir durumun ortaya çıkmasına engel olan bir olgunun varlığı veya yokluğu hakkında bilgi eksikliği veya yanlış bir bilgiye sahip olunması gerekir.
Iyi niyet ne zaman korunur?
İYİNİYETİN İŞLEVİ (ROLÜ): İyiniyet, sadece kanunun öngördüğü durumlarda ve öngördüğü ölçüde korunur. Kanunun iyiniyete hukukî sonuç bağladığı bir durum yoksa, kişinin iyiniyetli olmasının bir etkisi olmaz.Iyi niyetin hukuki niteliği nelerdir?
İyiniyetin hukuki bir sonuca bağlanması halinde, ilke olarak esas kabul edilen iyiniyet varlığıdır. Kanuna göre iyiniyet genel bir tanım ile hukuki bir sonuç doğurmaya engel teşkil eden bir halin varlığından haberdar olmama ve haberdar olmanın gerekmemesi olarak tanımlanabilir.Iyi niyeti hakim resen dikkate alır mı?
İşbu madde hükmünden faydalanabilmek şartı olan iyiniyetin hilafı gerçekleşmiş durumu, kanuni ehliyet ve sairede olduğu gibi mahkemece resen nazara alınması gerekir ve buna hukuki ve kanuni bir engel bulunmamaktadır.
Somut bir uyuşmazlığa ilişkin yasada olumlu veya olumsuz bir düzenlemenin bulunmaması haline ne denir?
-Açık Boşluk: Somut bir uyuşmazlığa ilişkin yasada olumlu veya olumsuz bir düzenlemenin bulunmaması haline açık boşluk denir.Subjektif iyi niyetin şartları nelerdir?
Subjektif iyiniyetin unsurlarıTüm hakların kullanılmasında uyulması gereken kurallar ne ad verilir?
Hakların kullanılması hakkın sağladığı yetkiye göre değişir. Ancak bütün hakların kullanılmasında uyulması gereken genel kural vardır. Medeni Kanun madde 2’de belirtilen bu kural dürüstlük kuralıdır. Madde 2/1 – Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır.