Iyi bir sera nasil olmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Iyi bir sera nasıl olmalı?​

Sera alanının kaliteli bir toprak yapısına sahip olması gerekmektedir. Arazinin meyili önemlidir. Meyil genellikle %0.3 ile %1 arasında olmalıdır. Arazinin meyili yüksek ise teraslar inşa edilerek tesviye yapılmalıdır.
Sera içi sıcaklığı ne kadar olmalı?
Sera içinde gece ve gündüz sıcaklık farkı 5–8 derece olmalıdır. Sıcaklık soğuk günlerde 12 dereceden düşük, güneşli ve sıcak günlerde ise 35 dereceden daha yüksek olmamalıdır. NEM: Seradaki havanın nemi yetiştirilen bitki türüne, seranın sıcaklığına, ışıklandırma yoğunluğuna ve özümleme hızına bağlı olarak değişir.
Sera yönü ne olmalı?
Sera yönünü belirlerken, bitkilerin birbirlerine gölge yapmayacak biçimde olmasına özen gösterilmelidir. Bunun için genellikle bitki sıraları, güney-kuzey doğrultusunda olmalıdır. Seraların kış aylarında, en iyi şekilde ısınmalarının sağlanması için seranın doğu-batı yönünde yönlenmesi gerekir.

Sera sıcaklığı nasıl ayarlanır?​

8. Seranın yan duvarları, donlu günlerde plastikle örtülerek sera içi sıcaklığının 3-4°C daha yükselmesi sağlanmış olur. doldurularak yerleştirilir ve uçları bağlanır. Gündüz şiltelerde ısınan su, gece ısıyı ortama vererek sera içi sıcaklığının düşmesine engel olur.
Sera ısıtması nasıl yapılır?
Sera çatısından ısı taşınmasını azaltmalı ve ısı akımı bitkilere doğru olmalıdır….Seralarda uygulanan ısıtma yöntemleri şunlardır.
- Sobalarla ısıtma,
- Kaloriferli ısıtma,
- Sıcak havayla ısıtma,
- Doğal enerji kaynaklarından yararlanarak ısıtma,
- Elektrik enerjisiyle ısıtma,
- Atık enerjiden yararlanarak ısıtma.
Serada en iyi ne yetişir?
Sıcak mevsim sebzeleri, yüksek ışık yoğunluğu gerektiren, ancak düşük ila orta derecede gece sıcaklıkları gerektiren sebzelerdir. Gündüz en az 17 ºC ve gece boyunca en az 15 ºC sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Bu sebzeler arasında, fasulye, salatalık, patlıcan, kavun ve kabak; sera ortamında iyi performans gösterir.

Serada yetişen meyveler zararlı mı?​

Seralarda yetiştirilen ürünlerle mevsiminde tarlada yetiştirilen ürünler arasında bileşim açısından bir fark bulunmadığı gibi seralarda üretilen ürünlerin tüketilmesinde gıda güvenliği açısından da bir risk yok.
 
Geri
Üst