AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iyi bir dinleyici olmanin ozellikleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
63.328
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İyi bir dinleyici olmanın özellikleri nelerdir?​

Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.

Iyi bir dinleyici olmak Karşındaki ne hisseder?​

Iyi bir dinleyici olmak Karşındaki ne hisseder?
– Dikkati karşı tarafa vermek Beden dilimizle bunu karşı tarafa hissettirebiliriz, mesela, kafayı aşağı-yukarı hareket ettirmek, karşı tarafa doğru hafif bir şekilde eğilmek, göz teması kurmak gibi. Böyle olduğunda karşı taraf kendisine değer verildiğini hisseder ve daha içten bir şekilde konuşmaya başlar.

Etkin bir dinleyici neler yapar?​

Etkili Bir Dinleme İçin Neler Gereklidir?
- sürekli göz teması kurmalı,
- karşısındaki kişinin sözel veya davranışsal mesajlarını iyi değerlendirmeli,
- sabırlı olmalı,
- konuşan kişinin sözünü kesmemeye özen göstermeli,
- karşısındaki kişinin yanıtlarına sözel ve davranışsal yanıtlar verebilmeli,

Iyi bir konuşmacının sahip olması gereken özellikler nelerdir?​

Iyi bir konuşmacının sahip olması gereken özellikler nelerdir?
Genel olarak iyi bir konuşmacı, anlatacağı konuya hâkim olan, vurgu ve tonlamayı uygun yerlerde yapabilen, insanlara güven verici bir ses tonuyla konuşabilen, konuşurken dinleyicilerin tepkilerini önemseyen ve konuşmasını ona göre sürdüren, konuya uygun ilginç anılar veya olaylar anlatabilen, konuyu fazla dağıtmadan …
Etkin bir dinleyici ne yapar?​
İyi bir dinleyici, her şeyden önce konuşmaya değer veren kişidir. “Siz konuşurken başkalarının sizi dinlemesini istiyorsanız; başkaları konuşurken de siz onları dinlemelisiniz.” düşüncesinin temelinde, konuşmaya ve konuşmacıya değer vermek yatmaktadır. Belki konuşma, anlam yönünden çok yoğun veya etkileyici değildir.

Konusan kisiyi dinlemek neden onemlidir?​

Konusan kisiyi dinlemek neden onemlidir?
Etkili dinleme gerçekleri öğrenmeyi, takım arkadaşlarını anlamayı sağlar ve diğerleriyle arada güven oluşturur. İletişim dinleme ile başlar ve bir çok yanlış anlaşılmaları ve kopuklukları düzenleyici görevi görür. Dinlerken konuşmacı ile göz göze gelmek, iletişimi daha güçlü kılar.

Biri konuşurken onu nasıl dinlemeliyiz?​

Bir kez konuşuyorsak iki kez dinlemeliyiz. Dinlerken konuşan insanın sırasını çalmayın. Araya girmek konuşmanın odağını konuşmacıdan uzaklaştırdığınız zaman gerçekleşirse konuşmacının verdiği mesaja övmek için deneyimlerinizi ya da hikâyelerinizi paylaşın.
 
İyi bir dinleyici olmanın özellikleri arasında dikkati karşısındaki kişiye verme, konuşmacıyı sözünü kesmeden dinleme, göz teması kurma, son sözü söylemek için çabalamama, dinlerken vereceği cevabı düşünmemek, yargılamadan, suçlamadan dinleme (önyargısız olma) ve duygu ve düşünceleri anlamaya çalışma gibi önemli noktalar bulunmaktadır. İyi bir dinleyici olmak, karşınızdaki kişinin kendisine değer verildiğini hissetmesini sağlar ve iletişimin daha olumlu bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur.

Etkin bir dinleyici olmak için sürekli göz teması kurmak, karşınızdaki kişinin sözel veya davranışsal mesajlarını iyi değerlendirmek, sabırlı olmak, konuşan kişinin sözünü kesmemeye özen göstermek ve karşınızdaki kişinin yanıtlarına uygun şekilde sözel ve davranışsal tepkiler verebilmek gibi beceriler önemlidir.

İyi bir konuşmacının sahip olması gereken özellikler arasında konuya hakim olma, vurgu ve tonlamayı doğru şekilde yapabilme, güven verici bir ses tonuyla konuşma, dinleyicilerin tepkilerini önemseme, konuşmayı sürdürürken dikkatli olma, konuya uygun ilginç anılar veya olaylar anlatma gibi unsurlar bulunmaktadır.

Konuşan kişiyi dinlemek önemlidir çünkü etkili dinleme, gerçekleri öğrenmeyi, takım arkadaşlarını anlamayı sağlar ve diğerleriyle güven oluşturur. İletişim dinleme ile başlar ve yanlış anlaşılmaları ve kopuklukları düzenleyici bir rol oynar.

Birini konuşurken nasıl dinlemeliyiz sorusuna cevap olarak, konuşan kişiyi tam olarak dinlemek için dikkati ona vermek, onun sözünü kesmeden dinlemek, araya girmeden sıranın onda kalmasını sağlamak ve verdiği mesaja özenle odaklanarak iletişimi güçlendirmek önemli adımlardır. Aynı zamanda konuşmacının deneyimlerini ya da hikayelerini paylaşarak onu desteklemek de önemli bir dinleme becerisidir.
 
Geri
Üst