AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iyi bir devlet nasil olur?

Editör

Yeni Üye

Iyi bir devlet nasıl olur?​

Devlet, insanlar arasında cinsiyet, ırk, din, dil, etnik köken farkı gözetmeyen bir kurum olmalıdır. Bir ülkedeki tüm dinlere, dillere, ırklara ve kültürlere aynı ölçüde saygı duyulmalı ve eşit davranılmalıdır. İdeal devletin bu boyutunu, Çoğulcu (Plüralist) Devlet olarak adlandırabiliriz.

Devlet nedir temel unsurları nelerdir?​

Devletin, yukarıda verilen tanımından da anlaşılacağı gibi, üç unsuru olduğu kabul edilmektedir. Bunlar ülke, millet (insan topluluğu) ve egemenliktir (Üç Öğe Kuramı).

Ideal devlet var mıdır?​

Ideal devlet var mıdır?
Platon’a göre devlette bulunan bu üç kısım aklıyla, iradesiyle ve istekleriyle birbiri arasında çatışmaya girmeden, sağlıklı bir şekilde yaşarsa ideal devlet meydana gelecektir. Ona göre ideal devleti aristokratlar yönetmelidir.

Devlet şekilleri kaça ayrılır?​

Kpss vatandaşlık konusu içinde yapılarına göre devlet sistemleri tekli devlet (tek yapılı) ve çoklu devlet (karma yapılı) olarak ikiye ayrılmaktadır.
- 1) Tekli Devlet (Tek Yapılı)
- 2) Çoklu Devlet (Karma Yapı)
- 1) Monarşi: Devlet başkanının soya bağlı olarak geçtiği devlet biçimidir.

Bir devlet nasıl yönetilir?​

Devlet politikası, yönetim aracılığıyla uygulanır ve yönetim tarafından belirlenir. Türkçede “bir ülkenin yönetim kuruluşları” anlamına gelen hükûmet sözcüğü, ayrıca sadece Bakanlar Kurulu (kabine), yani yönetimin yürütme organı için de kullanılır. Birbirini izleyen farklı yönetimler devlete hizmet eder.

Ideal devlet düzeni nedir felsefe?​

Ideal devlet düzeni nedir felsefe?
Aristoteles; ideal devlet olarak adlandırdığı yönetim şeklinde, homojen bir toplum yapısı çizen düşünür, aşırı zengin ve aşırı yoksulluğun olmadığı orta halli sınıfın oluşturduğu, eşit haklara sahip ve herkesin söz sahibi olduğu yönetime işaret etmektedir (Şenel,2002:175).

Aristoteles e göre ülkeyi kim yönetmeli?​

Aristoteles’in uygun yönetim biçimi olarak gördüğü anayasal yönetim, oligarşi ile demokrasi karışımı olarak nitelenebilecek bir sistemdir ve demokrasiden daha çok öğe alır. Buna göre: Yönetenler çoğunluk (halk) olacaktır ancak belirli bir geliri olan orta sınıf halk.

Devletin asli görevleri nelerdir?​

Devletin temel amaç ve görevleri, Türk Milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk Devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan …

İyi bir devletin nasıl olması gerektiği konusuna değinen başlıklarınız oldukça kapsamlı ve önemli konulara değiniyor. Devletin insanlar arasında ayrım yapmaması, herkesin eşit haklara sahip olması, farklılıklara saygı duyması ve adil davranması kesinlikle ideal bir devletin temel unsurlarından olmalıdır.

Devlet kavramının temel unsurlarını değerlendirdiğinizde ise ülke, millet ve egemenlik unsurlarının ön planda olduğunu görüyoruz. Bu üç unsuru dengede tutarak daha sağlıklı ve istikrarlı bir devlet yapısının oluşturulması mümkün olabilir.

Ideal bir devletin var olup olmadığı konusuna gelindiğinde ise felsefi açıdan birçok düşünürün bu konuda farklı görüşleri olduğunu gözlemlemekteyiz. Platon'un ideal devlet modeli, Aristoteles'in anayasal yönetim biçimi gibi düşünürlerin bakış açıları ideal bir devlet düzeni hakkında farklı fikirleri yansıtmaktadır.

Devletin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda ise devlet politikasının yönetim aracılığıyla belirlenmesi ve uygulanması gerektiği üzerinde durulmaktadır. Hükümetin rolü, hükümetin yapısı ve yönetim şekilleri devletin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesi açısından büyük öneme sahiptir.

Devletin asli görevleri arasında ise Türk Milletinin bağımsızlığı, Cumhuriyetin ve demokrasinin korunması, toplumun refahının sağlanması, temel hak ve hürriyetlerin korunması gibi önemli değerler yer almaktadır.

Bu konulara değinerek, iyi bir devletin nasıl olması gerektiği ve devletin önemli unsurları hakkında detaylı bilgiler vermiş oldunuz. Bu konuların gelişmesi ve uygulanmasıyla daha adil, özgürlükçü ve refah içinde bir toplumun oluşabileceğini belirtebilirim.

Geri