AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

İyi Bir Anlatımın Ozellikleri

SoruCevap

Yeni Üye
İyi Bir Anlatımın Ozellikleri nedir
anlatımın ozellikleri

İyi bir anlatımı yakalayabilmek icin anlatımın ozelliklerini bilmek gerekir Anlatım ozellikleri, anlatımın nasıllığı ile ilgilidir Karşılıklı konuşmada, karşılıklı anlayış birliğine varabilmek icin anlatım nasıl olmalıdır?sorusunun karşılıkları bizi iyi bir anlatımın ozelliklerine goturur Anlatım ozellikleri şoyle sıralanabilir:

Doğallık

Anlatılanların doğal olabilmesi icin anlatıcının kendine guveninin tam olması gerekir Kişi konuşmada ya da yazmada yapmacıklıktan uzak olmalıdır Kişinin doğal konuşabilmesi icin yaşama sevinciyle dolu olması, duygularını gizlememesi gerekir Bunun icin de kişi kendini sevmeli, dinleyicisini sevmeli, yaşamayı sevmelidir Anlatacaklarını suslemeden, yalın bir dille fakat candan, yurekten anlatmalıdır

İlginclik

Kişinin anlatımı kendine ozgu ise başkalarını taklit eder nitelikte değilse ilginc demektir Anlatıcı, daha onceki soylenilenlerden, yazılanlardan ayrı konuları yakalamalı Dili kullanımındaki kıvraklık, buluş kendine ozgu olmalıdır

Tutarlılık

Kişinin anlattıkları onceki anlattıklarıyla celişmemelidir; yaptıklarına ters duşmemelidir Ya konuştuğun gibi ol, ya olduğun gibi konuşsozu kişi tutarlılığının olcusu olmalıdır

İnandırıcılık

Kişinin anlatımının inandırıcı olması icin; kişinin anlattıklarına guvenmesi gerekir Bunun icin de anlatacağı konuyu iyi bilmeli, anlattıklarının doğruluğuna guvenmelidir Kişi ancak kendi inandığı bir konuda inandırıcı anlatımı yakalayabilir Anlatılanları mantık cercevesine oturtabilmek, inandırıcılık acısından cok onemlidir Buradaki inandırıcılık bir duşunceyi alıcıya zorla benimsetme biciminde de olmamalıdır İnandırıcılık, etkileyiciliği yanında getirir Bunun icin de duygular sıcak, duşunceler acık, anlatım ozgun ve soyleyiş guzel olmalıdır

İletişim Dilinde Yetkin Olmak

Kişi kullandığı dilde yetkin olmalıdır Kullanılan sozcukler cumledeki yerine tam oturmalı Dilbilgisi yanlışları, anlamda kapalılığın nedenlerinden biridir

Akıcılık

Anlatım kesik kesik, tutuk olmamalıdır Akıcı bir anlatım ile dile getirilen goruş ya da duşunceler dinleyicinin ya da okuyucunun belleğinde kolayca yer eder

Duruluk

Anlatımda kullanılan uslup suslemeli, ozentili olmamalıdır Cumleler gereksiz yere uzatılmamalıdır Cumlelerde en az sozcuk ile eksiksiz anlatımı yakalamaya duruluk denir Bir cumledeki fazla sozcuk sayısı anlamı dağıtır Soylenenler doğru bile olsa kavramak gucleşir Cumledeki eksik sozcukler de anlamı yok eder

Ozluluk

Soz ya da yazı gereksiz yere uzatılmamalıdır Anlatılacaklar eksiksiz olmalı, fakat fazladan sozcuk bulunmamalıdır

Acıklık

Anlatımda kullanılan sozcukler iyi secilmeli, anlamı bilinmeyen bir sozcuk bile kullanılmamalıdır

Terim niteleğinde bir sozcuk varsa terimin ilk kullanımında acıklanmalıdır Cumleler doğru kurulmalı, inandırıcı, doğal, tutarlı olmalı, plan tam oturmuş olmalı ki anlatım acık olsun Bir bakıma anlatımın diğer ozellikleri hep anlatımda acıklığı yakalayabilmek icindir

Geri