AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iyelik zamiri ile iyelik eki ayni sey mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İyelik zamiri ile iyelik eki aynı şey mi?​

İyelik zamirleri eklendikleri varlığın kime ait olduklarını belirten eklerdir. Aynı zamanda diğer bir adı da sahiplik ekidir. İyelik zamirleri isim tamlamalarında tamlanan görevinde kullanılır. İyelik zamirleri pek çok kişinin kullandıkları zamirlerdir.
Onun iyelik zamiri mi?
İyelik zamirleri isim tamlamalarında tamlanan görevinde olduğundan; “-ı, -i, -u, -ü,” eklerini almış isimlerin öncesine “Onun” zamiri getirilebiliyorsa iyelik zamiri, getirilemiyorsa ismin belirtme hal ekidir.

İlgi zamiri ve iyelik zamiri nedir?​

1-İlgi Zamiri İlgi zamiri eki “ki” ekidir. Bu ek, isim tamlamalarında tamlayana gelerek tamlanan olan ismin yerine geçebilmektedir. Örnekler: “Zeynep’in gitarı Ayşe’nin gitarından pahalı.”
Kişi zamiri iyelik eki alır mı?
Şahıs isimlerinin yerine kullanılan zamirlerdir: “ben, sen, o, biz, siz, onlar, bizler, sizler.” -Tamlayan eki (ilgi hâl eki)ni alabilirler; iyelik eklerini almazlar. Bu durumda şahıs zamirleri tamlamalarda ancak tamlayan olarak kullanılabilirler. Bu tamlamalarda sonradan tamlayan düşebilir.
İlgi ve iyelik zamirleri ek hâlindedir. İsim olmadıkları hâlde isim gibi kullanılan, isimlerin yerini tutan kelimelere zamir denir.
Herkes belgisiz zamir mi?
Bu belgisiz zamirler şunlardır; – Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hepsi, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.

Aitlik eki nedir örnek?​

Eğer bir cümlede “-ki” ekinin yerine bir kelime koyduğumuzda anlam değişmiyorsa, orada aitlik eki var demektir. Örnekler: – Bugün maçı kaçırdık, yarınkine gidelim. – Her yerde tantuni yedim; ama Tarsus’unki bir başka. – Bahçenizde domates kalmadıysa, bizimkinden alın.
Aitlik bildirmek ne demek?
Cümle içerisinde nesnelerin kime ait olduğunu ya da bir eylemin kim tarafından, nerede, ne zaman yapıldığını bildiren eklere aitlik eki denir. ”Ki” iyelik eki adıyla da bilinir.
 
Geri
Üst