Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

İyelik Ekleri Nelerdir Ve Örnekleri?

SoruCevap

Yeni Üye
İyelik ekleri, bir ismin sahip olduğu şeyi veya bir kişiye ait bir nesneyi göstermek için kullanılır. İyelik ekleri, genellikle isimlerin sonuna eklenir. Türkçe’de en yaygın kullanılan iyelik ekleri; benim, senin, onun, bizim, sizin, onların şeklindedir. Örnek olarak, benim çantan, senin kitabın, onun arabası, bizim evimiz, sizin kaleminiz, onların kedileri gibi cümlelerde iyelik ekleri kullanılır. İyelik ekleri, Türkçe dilbilgisinin önemli bir parçasıdır ve cümlelerdeki sahiplik ilişkisini belirtmek için kullanılır.
İçindekiler

İyelik Ekleri Nelerdir Ve Örnekleri?​

İyelik ekleri, bir ismin veya zamirin sahiplik bildiren eklerdir. Türkçe’de 5 farklı iyelik eki bulunur:
1. Benlik (1. tekil şahıs iyelik eki): -im veya -ım şeklinde kullanılır. Örnek olarak: kitabım, evim.
2. Senlik (2. tekil şahıs iyelik eki): -in veya -ın şeklinde kullanılır. Örnek olarak: kitabın, evin.
3. Onluk (3. tekil şahıs iyelik eki): -i veya şeklinde kullanılır. Örnek olarak: kitabı, evi.
4. Bizlik (1. çoğul şahıs iyelik eki): -imiz veya -miz şeklinde kullanılır. Örnek olarak: kitabımız, evimiz.
5. Sizlik (2. çoğul şahıs iyelik eki): -iniz veya -niz şeklinde kullanılır. Örnek olarak: kitabınız, eviniz.
İyelik ekleri, ismin veya zamirin sahip olduğu şeyi belirtmek için kullanılır. Örnek olarak, “kitabım” ifadesinde “kitap” ismi sahibine aittir ve “ben” zamirini temsil eder.
İyelik ekleri, Türkçe dilbilgisinde önemli bir konudur ve doğru kullanımı önemlidir. İyelik eklerini doğru bir şekilde kullanarak cümlelerinizi daha anlaşılır hale getirebilirsiniz.

İyelik Ekleri Nelerdir Ve Örnekleri?​

İyelik Ekleri Nelerdir ve Örnekleri?
Benim arabam var.
Benim evim büyük.
Kardeşim okula gidiyor.
Kardeşim kitabını kaybetti.
Bizim evimiz yeşil.

Annem elbisesini giydi.
Arkadaşım arabasını sattı.
Siz kitaplarınızı getirin.
Onların evi çok güzel.
Onların çocukları akıllı.