AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iyelik ekleri nedir ve ornekler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İyelik ekleri nedir ve örnekler?​

İyelik ekini daha anlaşılır biçimde tanımlayacak olursak; “İsim veya isim soylu sözcüklere gelerek, onların kime veya neye ait olduklarını gösteren eklere iyelik ekleri denir.” biçiminde ifade edebiliriz. Örneğin, “kalemim” sözcüğünde kalemin bana ait olduğunu gösteren “+im” eki, iyelik ekidir.

İyelik zamiri nedir ve örnekler?​

İyelik zamiri ile ilgili örnekler şu şekilde verilebilir: -Okulumuz şu bahçelerin arkasında: Okulumuz kelimesi ikinci çoğul şahıs iyelik zamiri eki almıştır. – Gözleri çok güzel: Bu cümlede gözleri kelimesi üçüncü tekil şahıs iyelik zamiri eki almıştır. Bu ek birinci çoğul şahıs iyelik zamiridir.
İyelik eki Zamire gelir mi?
İyelik zamirleri isim tamlamalarında tamlanan görevinde olduğundan; “-ı, -i, -u, -ü,” eklerini almış isimlerin öncesine “Onun” zamiri getirilebiliyorsa iyelik zamiri, getirilemiyorsa ismin belirtme hal ekidir. ⇒ İyelik zamirleri, belgisiz zamirlerin sonuna da gelebilir. Bazısı inatçı çıkmıştı.

Sıfatlar iyelik eki alır mı?​

3. Tek başlarına kullanıldıklarında isim değerinde oldukları için alabildikleri isim çekim eklerini, yani hâl eklerini, iyelik eklerini ve çoğul ekini, bir isimden önce gelerek onu niteledikleri ya da belirttikleri zaman, yani sıfat olarak kullanıldıkları zaman alamazlar: (sıfat)

Ek halinde zamir olur mu?​

İlgi ve iyelik zamirleri ek hâlindedir. İsim olmadıkları hâlde isim gibi kullanılan, isimlerin yerini tutan kelimelere zamir denir. Zamirler sözcük ve ek durumunda olmak üzere ikiye ayrılır. Sözcük durumundaki adıllar da kendi aralarında şahıs, gösterme, belgisiz ve soru olmak üzere dörde ayrılır.
Kendini iyelik eki almış mıdır?
kendi kelimesinin üçüncü tekil şahıs olarak kullanıldığı zaman ortaya çıkan sorun. kendi kelimesi kişi anlamı taşımadığı durumlarda (kendi başına = tek başına) iyelik eki almaz. bunun dışında yani bir kişi belirtildiğinde ise (kendi-si öğrenmeye aç bir inek) iyelik eki alması gerekir.
 
Geri
Üst