AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ivan Pavlov un klasik kosullanma yoluyla ogrenme kurami nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ivan Pavlov un klasik koşullanma yoluyla öğrenme kuramı nedir?​

Klasik koşullanma yoluyla öğrenme kuramı Ivan Pavlov’un yaptığı araştırmalara dayanır. Onun ortaya attığı “bağ kurma” yöntemiyle olaylar ve nesneler arasında bağlar kurulur. Pavlov, köpekler üzerinde yaptığı deneyde bu yolu izlemiştir. Köpek başta bunu anlamaz, çünkü eti yemekten başka bir şeyle ilgilenmiyordur.

Ivan Pavlov nasıl öldü?​

Ivan Pavlov nasıl öldü?
Ne var ki 27 şubat 1936’da yakalandığı zatürre nöbetini atlatamayarak öldü. Deney ve gözleme önem veren Pavlov, ölümü sırasında da kendi beyin faaliyetlerini inceledi ve yardım için bir sinir uzmanı çağırdı.

Pavlov un köpek deneyi hangi öğrenme türüne örnektir?​

Pavlov un köpek deneyi hangi öğrenme türüne örnektir?
Klasik koşullanmanın en ünlü örneği, Pavlov’un bir zil sesine tepki olarak salya akıtan köpeklerle yaptığı deneydir.

Pavlov klasik koşullanma kuramına göre köpeğin önüne et konulduğunda ağzın sulanması ne tür bir tepkidir?​

Pavlov’un Köpeği Deneyi Bu gözlemden sonra Pavlov, köpeklerin niçin yiyecek verilmeden önce salya salgıladıkları sorusunun üzerine gitti ve araştırmalarını bu yöne kaydırdı. Normal olarak bir köpekte, yiyecek ağza konunca salyanın akması doğal bir tepkidir.

Pavlov un klasik koşullanma kuramına göre köpeğin önüne et konulduğunda ağzın sulanması ne tür bir tepkidir?​

Pavlov un klasik koşullanma kuramına göre köpeğin önüne et konulduğunda ağzın sulanması ne tür bir tepkidir?
Mide ve tükürük salgılarının nasıl olduğunu ve nelerden meydana geldiğini anlamaya çalıştığı dönemde, köpeğin henüz eti görmeden deneyi yapan kişinin ayak seslerini duyduğunda da aynı güçte salya salgılaması, Pavlov’un dikkatini çekti. Normal olarak bir köpekte, yiyecek ağza konunca salyanın akması doğal bir tepkidir.

Pavlov un deneyinde zil çalınınca köpeğin salyasının akması ne tür bir davranışa örnektir?​

Pavlov un deneyinde zil çalınınca köpeğin salyasının akması ne tür bir davranışa örnektir?
Buna bağlı olarak köpek, zil sesini duyduğu anda, henüz yemek verilmese bile istemsiz olarak salya salgılamaya başlayacaktır. İşte bu durumda, “yemek yeme davranışı” ile normalde tamamen alakasız olan “zil sesi”ne bağlı olarak salgıların aktifleşmesine şartlı tepki (refleks) denir.
Pavlov un köpeklerle yapılan deneyi ile oluşturulan klasik koşullanma kuramı nedir?​
Deney sonunda çıkan sonuca göre köpek, sadece kulak kabartması beklenen zil sesine karşı salgı akıtmayı öğrenmiş oluyordu. Bu durumda köpeğe, hiç ilgisi olmayan bir uyarıcı karşısında salya akıtması öğretilmiş oluyordu. Bu olayda et, koşulsuz yani doğal uyarıcıdır.

Klasik Koşullanmada ödül var mı?​

Klasik Koşullanmada ödül var mı?
Klasik koşullanma ile deney grubuna ödül veya ceza verilmez. Psikoloji biliminde klasik koşullanma denince akla gelen ilk isim Rus fizyolog İvan Pavlov’dur. John B. Watson ile davranışçı yaklaşımın önde gelen isimlerden olan Pavlov, köpekler üzerinde bir takım deneyler yapmıştır.
 
İvan Pavlov'un klasik koşullanma yoluyla öğrenme kuramı, deneylerinde köpekler üzerinde yaptığı araştırmalara dayanır. Pavlov, köpeklerle yaptığı deneylerde, köpeklere önce yemek verildiğinde salya akıtmaları gibi doğal tepkileri inceledi. Daha sonra, bu doğal tepkilerin, koşullu olmayan uyarıcılarla (örneğin zil sesi) eşleştirilerek yeni tepkiler kazanabileceğini gözlemledi. Bu durumda, koşullu uyarıcının (zil sesi gibi) doğal tepkiyi (salya akıtma gibi) tetiklemesi söz konusuydu.

Örneğin, Pavlov'un köpek deneyinde, köpekler yemeği gördüklerinde salya akıtarak doğal bir tepki verirken, bu yemeğin sunulacağını müjdeleyen zil sesini duyduklarında zamanla salya akıtmaya başladıklarını gözlemledi. Bu durumda zil sesi, başlangıçta köpeğin salya akıtmasına neden olmayan bir uyarıcıydı, ancak zamanla yemeğin habercisi olarak algılanarak salyayı uyarıcı olarak çalıştı.

Klasik koşullanma kuramı, bu tür ilişkilerin öğrenme sürecinde önemli olduğunu ve çevresel uyarıcılarla belirli tepkiler arasında güçlü bağlantılar oluşturulabileceğini savunur. Ivan Pavlov'un deneyleri, bu kuramın temelini oluşturmaktadır.
 
Geri
Üst