- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
İTP hastalari hamile kalabilir mi?
Kronik İTP’li bir kadın gebe kalabileceği gibi, hastalık ilk kez gebelik sırasında da başlayabilir. Trombositopeni genellikle gebeliğin ilk aylarında farkedilir ve trombosit sayısı çoğu kez oldukça düşüktür.İTP hastalığı genetik midir?
Genetik olmayan ve selim (iyicil) bir hastalık olarak tanımlanan İTP, viral enfeksiyonlardan sonra, ilaç kullanımına bağlı ya da sadece romatizmal nedenler ile gelişirken, büyük bir hasta çoğunluğunda ise bir neden bulunamamaktadır (Primer İTP).İTP hastalığı tekrarlar mı?
İTP hastalığı tekrarlar mı?Bir kaç hafta ya da ayda sürer ve bir daha tekrar etmez. Çoğu zaman tedaviye bile gerek kalmayabilir. Platelet sayısı 8-12 ayda normale döner. Çocuklarda sadece % 5 olduda hastalık dirençli çıkar.
Trombosit düşüklüğü gebeliğe engel mi?
Trombosit düşüklüğü gebeliğe engel mi?Trombositopeni demek trombosit sayısının düşüklüğü demek. Özetle söylemek gerekirse hamilelik döneminde ilk başlarda normal olan trombosit sayısı hamilelik boyunca düşmeye devam ederse bu çok büyük çoğunlukla hiç bir soruna neden olmuyor ve doğumda da kanamaya neden olmuyor çoğunlukla.
İTP hastalığı lösemi mi?
İTP hastalığı lösemiye dönüşmez.Trombosit kan hangi hastalara verilir?
Kemik iliği problemlerinden, romatizmal hastalıklara, enfeksiyondan, dalak sorunlarına, kanserden, beyin kanamasına kadar pek çok hastalığın teşhisinde uygulanan trombosit testi büyük önem taşıyor.İTP nasıl tedavi edilir?
İTP nasıl tedavi edilir?İlaç Tedavisi
- Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar: Tedaviye genel olarak bir oral kortikosteroid ile başlanmaktadır.
- Kan sayısını arttıran enjeksiyonlar: Kortikosteroid tedavisi başarılı olmazsa ya da hastalık nüks etmiş ise, immune globulin (IVIG) enjeksiyonu önerilebilir.
Hamilelikte trombosit düşüklüğü nedir?
Hamilelikte trombosit düşüklüğü nedir?Hamilelikte en sık “gebelik ilişkili trombositopeni” olarak tanımlanan trombosit düşüklüğü görülebilir. Genelde hamileliğin 3-6. Ayında ortaya çıkar ve herhangi bir tedavi gerektirmeden hafif düzeylerde seyreder. Doğum için trombosit değerinin >50 bin/mm3, sezeryan için >50 bin/mm3 olması yeterlidir.