AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Itirazin kaldirilmasi bir dava midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Itirazın kaldırılması bir dava mıdır?​

İcra hukukunda itirazın kaldırılması prosedürü bir dava çeşidir değildir. İtirazın kaldırılması, borçlunun borçlu olup olmadığının ilamsız icra prosedüründe tespit edilmesine yarayan bir yol oldur. İtirazın iptali davasına oranla çok daha basit ve sınırlı bir yoldur.

Itirazın iptali davasında borçlu itiraz sebepleriyle bağlı mı?​

Itirazın iptali davasında borçlu itiraz sebepleriyle bağlı mı?
Çünkü borçlu itiraz sebepleriyle bağlıdır. Ancak itirazın iptali davasında borçlu itiraz sebepleriyle bağlı değildir, Farklı şekilde savunma metotları öne sürebilir. Borcun bir kısmına itiraz eden borçlunun o kısmın miktarını açıkça göstermesi lazımdır. Aksi takdirde itiraz edilmemiş sayılır.

Itirazın kaldırılması mı itirazın iptali mi?​

Itirazın kaldırılması mı itirazın iptali mi?
İtirazın kaldırılması talebinde alacaklı borçlunun itirazının kendisine tebliğinden itibaren 6 ay içerisinde icra mahkemesine başvuru yapmak zorundadır. İtirazın iptali davasında ise alacaklı yine itirazın kendisine tebliğinden itibaren 1 yıl içinde davayı ilgili mahkemede açmak zorundadır.

Itirazın kaldırılması duruşmalı mı?​

İtirazın Kesin Olarak Kaldırılması Usulü İtirazın kaldırılması talebinin yapılmasının ardından icra mahkemesinde basit yargılama usulü uygulanır. Duruşma yapılması zorunludur.

Itirazın iptali davasında imzaya itiraz edilebilir mi?​

Itirazın iptali davasında imzaya itiraz edilebilir mi?
İtirazın iptali davasına ilişkin ayrıntılı bilgi için ‘İtirazın İptali’ yazımızı inceleyebilirsiniz. Takip borçlusunun imzaya itirazı üzerine alacaklı itirazın kaldırılmasını da talep edebilir. Ancak imzaya itiraz halinde itirazın kesin olarak kaldırılmasını talep edemez.

Itirazın iptali davasında harç maktu mu nispi mi?​

Itirazın iptali davasında harç maktu mu nispi mi?
İtirazın iptali davası genel hükümlere göre nispi harca tabidir. Alacaklının icra takibi açarken yatırmış olduğu binde beş peşin harç kendisine geri verilir ya da dava harcından mahsup edilir. İtirazın iptali davasında harca esas değer asıl alacak miktarı olarak dikkate alınır.
 
Itirazın kaldırılması ve itirazın iptali konularında detaylı bilgiler verilmiş. İtirazın kaldırılması, borçlunun borçlu olup olmadığının tespit edilmesine yönelik bir prosedür olarak öne çıkıyor. İtirazın iptali davasında ise borçlu imzaya itiraz edebilir ancak bu durumda kesin olarak itirazın kaldırılmasını talep edemez. İtirazın iptali davasında nispi harç uygulanır ve bu harç, alacaklının dava açarken yatırdığı harçtan mahsup edilir ya da geri verilir.

İtirazın kaldırılması duruşmalı bir süreçtir ve icra mahkemesinde basit yargılama usulü uygulanır. Duruşma yapılması zorunludur. İtirazın kaldırılması talebinde bulunan alacaklı, talebi üzerine 6 ay içerisinde icra mahkemesine başvurmalıdır. Ancak itirazın iptali davasında bu süre 1 yıldır ve alacaklı yine ilgili mahkemede dava açmak zorundadır.

Konuyla ilgili detaylı bir video da paylaşılmış. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa veya başka konular hakkında sorularınız varsa buradan da danışabilirsiniz.
 
Geri
Üst