AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Itiraz uzerine verilecek kararlara karsi hangi yola basvurulur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.641
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Itiraz üzerine verilecek kararlara karşı hangi yola başvurulur?​

Geçici hukuki koruma kararının reddi veya bu taleplerin kabulü halinde itiraz üzerine verilen kararlara karşı istinaf kanun yoluna başvurulması mümkündür.

Ihtiyati tedbir kararının reddi halinde ne yapilir?​

HMK m.341/1 uyarınca ihtiyati tedbir taleplerinin reddi kararları, karşı tarafın yüzüne karşı verilen ihtiyati tedbir kararları ve karşı tarafın yokluğunda verilen ihtiyati tedbir kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine verilen kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir.
Hangi hallerde ihtiyati tedbir kararı verilir?​
(1) Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir …

Ihtiyati tedbir kararı ne zaman sona erer?​

Ihtiyati tedbir kararı ne zaman sona erer?
Tazminat davası açma hakkı ihtiyati tedbir kararının kalkmasından ya da hükmün kesinleşmesinden itibaren bir yıl geçmekle sona erer.

Hukuk yargısında ihtiyati tedbir kararına karşı hangi süre içinde itiraz edilebilir?​

Hukuk yargısında ihtiyati tedbir kararına karşı hangi süre içinde itiraz edilebilir?
(3) İhtiyati tedbir kararının uygulanması sebebiyle menfaati açıkça ihlal edilen üçüncü kişiler de ihtiyati tedbiri öğrenmelerinden itibaren bir hafta içinde ihtiyati tedbirin şartlarına ve teminata itiraz edebilirler. (4) İtiraz dilekçeyle yapılır.

Tedbirin kaldırılması kararının kesinleşmesi gerekir mi?​

Tedbirin kaldırılmasına karar verilmedikçe, asıl olan nihaî kararın kesinleşmesine kadar tedbirin devam etmesidir.

Ihtiyati tedbir kararına karşı nereye itiraz edilir?​

(2) İhtiyati tedbirin uygulanması sırasında karşı taraf hazır bulunuyorsa, tedbirin uygulanmasından itibaren; hazır bulunmuyorsa tedbirin uygulanmasına ilişkin tutanağın tebliğinden itibaren bir hafta içinde, ihtiyati tedbirin şartlarına, mahkemenin yetkisine ve teminata ilişkin olarak, kararı veren mahkemeye itiraz …
Ihtiyati tedbir kararı kaç günde çıkar?​
Uzaklaştırma Kararı Ne Kadar Sürede Çıkar Uzaklaştırma talep edildikten sonra 1 ile 4 gün arasında uzaklaştırma kararı çıkar. Önleyici ve koruyucu tedbir kararları 6 aya kadar verilebilir.

Ihtiyati tedbir teminat ne kadar?​

Ihtiyati tedbir teminat ne kadar?
Uygulamada ihtiyati tedbir isteyenden genellikle % 10-15 oranına teminat yatırılması istenmektedir. Ancak ihtiyati tedbir talebi resmi bir belgeye , başkaca bir kesin delile dayanıyor yahut durum ve koşullar gerektiriyorsa , mahkeme gerekçesini açıkça göstermek şartıyla teminat alınmamasına da karar verebilir.

Tedbir kararı ne zamana kadar devam eder?​

Tedbir kararı ne zamana kadar devam eder?
II. Yasal Durum. Konuya ilişkin 6100 sayılı HMK m. 397/2 hükmü şöyledir: “İhtiyati tedbir kararının etkisi, aksi belirtilmediği takdirde, nihai kararın kesinleşmesine kadar devam eder.”

Karar kesinleşmeden tedbir kalkar mı?​

HMK’nun 397/2. maddesi gereğince; ihtiyati tedbir kararının etkisi, aksi belirtilmediği takdirde, nihai kararın kesinleşmesine kadar devam eder.
 
İtiraz üzerine verilen kararlara karşı başvurulacak yola dair bilgiyi özetlemek gerekirse, geçici hukuki koruma kararının reddi veya kabulü durumunda itiraz üzerine verilen kararlara istinaf kanun yoluna başvurulabilir. İstinaf yoluna başvurulacak durumlar öncelikle temel mahkeme kararlarına karşı geçerli olacaktır.

Ihtiyati tedbir kararının reddedilmesi durumunda da aynı şekilde itiraz üzerine verilen kararlar için istinaf kanun yoluna başvurulabilir. İhtiyati tedbir kararı genellikle hakkın elde edilmesinin zorlaşacağı veya imkansız hale geleceği durumlarda alınır ve bu kararın uygulanması sırasında menfaati açıkça ihlal edilen üçüncü kişilerin de itiraz hakkı bulunmaktadır.

İhtiyati tedbir kararına karşı itiraz süresi üçüncü kişiler için ihtiyati tedbirin öğrenilmesinden itibaren bir haftadır. Bu süre içinde ihtiyati tedbirin şartlarına ve teminata itiraz edilebilir. Itiraz dilekçe ile yapılır ve mahkemeye iletilebilir.

Tedbirin kaldırılması kararının kesinleşmesi gerektiği belirtilmiştir. Tedbirin kaldırılmasına karar verilmedikçe, asıl olan nihaî kararın kesinleşmesine kadar tedbirin devam etmesi gerekmektedir.

Son olarak, ihtiyati tedbir kararı genellikle %10-15 oranında bir teminatın yatırılmasını gerektirir. Ancak mahkeme durum ve koşullara göre teminat alınmamasına da karar verebilir. Tedbir kararı nihai kararın kesinleşmesine kadar devam eder ve kesinleşmesine kadar kalkmaz. Bu durum HMK'nun 397/2. maddesi gereğince belirtilmiştir.
 
Geri
Üst