Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Itiraz eden davaci ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.391
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Itiraz eden davacı ne demek?​

İtirazın iptali davası, alacaklı tarafından takip konusu alacağa itiraz etmiş borçluya karşı açılır. Yani davacı alacaklı, davalı ise ödeme emrine itiraz eden borçludur.

Iş mahkemesinde itirazın iptali davası açılabilir mi?​

İtirazın iptali davası süreye tabidir Alacaklı itirazın kendisine tebliğinden itibaren bir yıl içinde davayı açabilir. İcra takibi konusu alacak (davası) iş mahkemesinin görevine girmekte ise, itirazın iptali davası da iş mahkemesinde açılır (Kuru, Baki: İcra ve iflas Hukuku, İstanbul Kasım 2004, s. 223.).

Itiraz davası ne demek?​

Itiraz davası ne demek?
İtirazın iptali davası; borçlunun itiraz ederek, durdurulmuş takibin yeniden başlaması için, alacaklı tarafından, takibe itiraz eden borçluya karşı dava açılmasıdır. Eğer dava kabul edilirse, borçlunun yaptığı itiraz iptal edilir ve takip işlemleri kaldığı yerden devam eder.

Itirazın iptali davası ne kadar sürede açılır?​

İcra ve İflas Kanunu’nun 68.maddesine göre; takip talebine itiraz edilen alacaklı, itiraz tebliği tarihinden itibaren, 1 sene içinde mahkemeye başvurur. Böylece genel hükümler dairesinde alacak varlığını ispat ederek, itirazın iptali davası açılabilir.

Itirazın iptali davasında karşı dava açilabilir mi?​

Hukuki yarar bir dava şartıdır. Takibin itirazla durmadığı hallerde borçlunun dava açma hakkı yoktur. Borcun davadan önce ödenmesi halinde de dava açılamayacaktır. Yargıtay 11.

Itirazın iptali davası hangi mahkemede açılır?​

Itirazın iptali davası hangi mahkemede açılır?
İtirazın iptali davasında görevli mahkeme İİK m.67 gereğince asliye hukuk mahkemesidir. İcra takibi ticari bir ilişkiden kaynaklanıyor ise dava ticaret mahkemesinde görülür.

Itiraz davası nereye açılır?​

İtirazın iptali davası asliye hukuk mahkemesine hitaben yazılacak bir dilekçeyle açılır. Dava dilekçesinde borçlu ile kurulan borç ilişkisinin nedeninden bahsedilmeli, dava konusu icra dosyası delil gösterilmelidir. Talep kısmında itirazın haksızlığının tespiti ile iptaline karar verilmesi talep edilmelidir.
 
İtiraz eden davacı terimi, genellikle hukuk alanında kullanılan bir terimdir ve özellikle alacaklı tarafından kullanılmaktadır. Bu terim, takip konusu alacağa borçlu tarafından yapılan itirazın ardından alacaklı tarafından açılan dava anlamına gelir. Yani davacı olan alacaklı, davalı ise ödeme emrine itiraz eden borçlu olmaktadır.

İtirazın iptali davası süreye tabidir ve alacaklı tarafından itirazın kendisine tebliğinden itibaren bir yıl içinde açılabilir. Eğer icra takibi konusu alacak iş mahkemesinin görevine giriyorsa, itirazın iptali davası da iş mahkemesinde açılabilir.

Itirazın iptali davası, borçlunun itirazı nedeniyle durdurulan takibin yeniden başlaması için alacaklı tarafından takibe itiraz eden borçluya karşı açılan bir davadır. Eğer bu davada alacaklı lehine karar verilirse, borçlunun yaptığı itiraz iptal edilir ve takip işlemleri kaldığı yerden devam eder.

İcra ve İflas Kanunu'nun 68. maddesine göre, takip talebine itiraz edilen alacaklı, itiraz tebliği tarihinden itibaren bir yıl içinde mahkemeye başvurarak itirazın iptali davası açabilir.

Itirazın iptali davasında karşı dava, hukuki yararın varlığına bağlıdır. Takibin itirazla durdurulmadığı durumlarda borçlunun dava açma hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca borcun davadan önce ödenmesi durumunda da dava açılamaz.

Itirazın iptali davası asliye hukuk mahkemesinde açılabilir. Eğer icra takibi ticari bir ilişkiden kaynaklanıyorsa, dava ticaret mahkemesinde görülebilir. Dava dilekçesinde borçluyla kurulan borç ilişkisinin nedeninden ve dava konusu icra dosyası delillerinden bahsedilmelidir. Talep kısmında itirazın haksızlığının tespiti ve iptaline karar verilmesi talep edilmelidir.
 
Geri
Üst