Itilaf devletleri Mondros un 24 maddesi ile neyi gerceklestirmek istediler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
252.621
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Itilaf devletleri Mondros un 24 maddesi ile neyi gerçekleştirmek istediler?​

Madde: İtilaf devletleri güvenliklerini tehlikede gördükleri stratejik yerleri işgal edecekler. – 24. Madde: Vilayet-i Sitte’de (Altı Doğu Anadolu İli – Van- Bitlis-Elazığ-Erzurum-Sivas-Diyarbakır) bir karışıklık çıkarsa, buralar işgal güçlerince mazeret göstermeksizin işgal edilebilecektir.

Itilaf devletleri Mondros Ateşkes Antlaşması maddelerine göre asıl neyi amaçlamıştır?​

Antlaşma yapılır yapılmaz, İtilaf Devletleri Anadolu’da işgallere başlamıştır. Böylece İtilaf Devletleri asıl hedeflerinin ne olduğunu göstermişlerdir. Mondros Ateşkes Antlaşmasının Osmanlı’nın işgal edilebilir hale gelmesini sağlamış, Osmanlı’nın olası saldırı durumlarında savunmasız kalması amaçlanmıştır.
Itilaf devletleri Mondros Ateşkes Antlaşmasının hangi maddesine dayanarak işgallere başlamıştır?
Antlaşmanın 7. Maddesine göre, İtilaf Devletleri kendi güvenliklerini tehlikede gördükleri herhangi bir noktayı işgal edebilecekti.
Mütareke hükmü ne demek?
Mütareke Savaşan iki tarafın karşılıklı istekleri sonucu, çarpışmalara belli bir süre ara verilmesi. Ateşkesle mütareke farklı olup, bu kavramlar ekseriya birbirine karıştırılır. Ateşkes daha kısa sürelidir ve geniş hükümleri bulunmaz.

Mudanya Ateşkes Antlaşması maddeleri nelerdir?​

Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan çatışmalar sona erecektir.

Mondros Ateşkes Antlaşmasının en tehlikeli maddesi nedir?​

osmanlı devletinin 1. dünya savaşı sonunda imzaladığı mondros antlaşmasının en tehlikeli maddesidir, kısaca şunu demektedir “itilaf devletleri güvenliklerini tehlikeye düşürecek bir durum gördüklerinde herhangi bir osmanlı toprağını işgal edebilirler”.
Mondros Ateşkes Antlaşması’nın hangi maddesi Anadolu ve Trakya’daki işgallere gerekçe oluşturmuştur?
Boğazların İtilaf devletleri tarafından işgal edilmesiyle, Anadolu ile Trakya bağlantısı kesilmiş İstanbul’un güvenliği tehlikeye düşmüştür. İtilaf devletlerinin kendi güvenliklerini tehdit edecek bir durumda koydukları 7. madde apaçık anlaşma devletlerine Anadolu’yu işgal etmenin kapısını açmıştır.
Mondros Ateşkes Antlaşması İtilaf Devletleri adına kim imzaladı?
Mondros Mütarekesi; 30 Ekim 1918’de Osmanlı adına bahriye nazırı Rauf Orbay ile; İtilaf devletleri adına İngiliz amirali Caltrop arasında Limni Adasının Mondros Limanında Agamemnon Zırhlısında imzalanmıştır.
 

Benzer Konular

Geri
Üst