Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ithalatin ulke bazinda miktar olarak sinirlandirilmasi seklinde uygulanan kota turune ne denir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
47.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İthalatın ülke bazında miktar olarak sınırlandırılması şeklinde uygulanan kota türüne ne denir?​

Örneğin bir yıl içinde ülkeye 1200 cc hacminde motor gücüne sahip 3.000 araç ithal edilebileceği kararı alınmışsa ithalatçılara bu 3.000 araç ithal yetkisi kota dağıtılarak paylaştırılır. Buna ithalatta miktar kısıtlaması ya da kota uygulaması deniyor.

Kota uygulaması nedir iktisat?​

Kota uygulaması nedir iktisat?
j) Kota: İhracatta miktar ve/veya değer kısıtlaması uygulaması halinde, bir takvim yılı içinde veya muayyen bir dönem itibariyle yapılmasına izin verilen ihracatın miktar ve/veya değerini, ifade eder.

Kota ve tarife nedir?​

Kota ve tarife nedir?
d) Kota : Belirli bir dönem itibarıyla yapılmasına izin verilen ithalatın miktar ve/veya degerini, e) İthal Lisansı: Kolaya tabı tutulan veya tarife kontenjanı uygulaması baslatılan malların ithali için Genel Müdürlükçe verilen belgeyi, ifade eder.

Tahsisli ithal kotası nedir?​

Ithalat kotası nedir? (Ekonomi) Kotalar ilan edildikten sonra pay almak isteyen ithalatçılar ilgili makamlara başvuruda bulunurlar. Tüm başvuruların toplanmasından sonra, mevcut kotalar, başvuranlar arasında belirli bir oranda dağıtılır. Kotaların bu şekilde dağıtılması sistemine Tahsisli İthal Kotaları adı verilir.

Kota nedir uluslararası iktisat?​

Kota nedir uluslararası iktisat?
İthalatın miktar ya da değer olarak sınırlandırılmasına kota adı verilir. İthal edilecek mal miktarı hükümet kararıyla yıllık olarak belirlenir ve ilan edilir.

Kota kim tarafından uygulanır?​

Kota kim tarafından uygulanır?
Cevap: 2010/339 sayılı “İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Hakkında Karar”a göre kota uygulama yetkisi Ticaret Bakanlığı’na verilmiştir.

Tahsisli Kota ne demek?​

Hükümet tarafından dışalımı yapılacak malın fiziki miktarına veya değerine ya da yurtiçinde genellikle tarımsal ürünlerin ekim alanına veya ürün miktarına getirilen kısıtlama.

Kota Belgesi Nedir?​

Kota Belgesi Nedir?
d) Kota : Belirli bir dönem itibarıyla yapılmasına izin verilen ithalatın miktar ve/veya değerini, e) İthal Lisansı: Kolaya tabı tutulan veya tarife kontenjanı uygulaması başlatılan malların ithali için Genel Müdürlükçe verilen belgeyi, ifade eder.

Türkiye’de buğdaya kota var mı?​

Türkiye’de buğdaya kota var mı?
ÜRETİCİ KORUNUYOR Dolayısıyla Türkiye, Rusya’dan aldığı buğdayı kota uygulamasıyla yeniden kısıtlamış oldu. Gerekçe olarak Türkiye’nin kendi buğday üreticisini korumayı gösteriyor” dendi. Rusya Tarım Bakanlığı ise Türkiye’nin buğdayda kota uygulamasından haberleri olmadığını dile getirdi.
 
İthalatta miktar olarak sınırlandırılması şeklinde uygulanan kota türüne "miktar kısıtlaması" veya "kota uygulaması" denir. Bu uygulama, belirli bir dönem içinde ülkeye ithal edilebilecek mal miktarının belirlenmesi ve bu miktarın ithalatçılara paylaştırılması esasına dayanır. Yani, örneğin bir yıl içinde belirli bir sayıda araç ithal edilebileceği kararı alındığında, bu araçların ithalatçılara kota dahilinde dağıtılması söz konusu olur.

Kota uygulaması, genellikle Ticaret Bakanlığı gibi ilgili kurumlar tarafından belirlenir ve uygulanır. 2010/339 sayılı "İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Hakkında Karar" ile Ticaret Bakanlığı'na kota uygulama yetkisi verilmiştir. Bu karar çerçevesinde ithalatta kota ve tarife kontenjanı ile ilgili işlemler yönetilir.

Tahsisli ithal kotası ise, kotaların ilan edilmesinin ardından pay almak isteyen ithalatçıların ilgili makamlara başvuruda bulunması işlemidir. Başvurular toplandıktan sonra mevcut kotalar, başvuranlar arasında belirli bir oranda dağıtılır. Bu şekilde dağıtılan kotalar, tahsisli ithal kotası olarak adlandırılır.

Türkiye'de örneğin buğday gibi ürünlere de kota uygulanabilir. Örneğin, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı buğdayı kota uygulamasıyla kısıtladığını gösteren haberler bulunmaktadır. Bu uygulamalar genellikle ülkenin yerli üreticilerini korumak veya pazarı düzenlemek amacıyla gerçekleştirilebilir.
 
Geri
Üst