AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ithalat yapmak icin ne yapmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.258
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İthalat yapmak için ne yapmalı?​

İthalat yapabilmek için, ithalat yapmaya hak kazandıran nitelikte özel bir izin veya belge alınması gerekli değildir. Aşağıda sayılan istisnai durumlarda vergi numarası aranmaksızın ithalat yapabilirler, Özel anlaşmalara dayalı olarak yapılan ithalatlar. Kitap ve diğer yayınların ithalatı

İthalat cezası nedir?​

b) İthali yasak eşyanın değersiz, artık veya atık madde olması durumunda, idari para cezası; dökme halinde gelen eşya için ton başına otuz bin Türk Lirası, ambalajlı gelmesi halinde kap başına altı yüz Türk Lirası olarak hesaplanır ve eşya yurtdışı edilir.

İthalat süreci nasıl işler?​

İthalat süreci nasıl işler?
İthalata konu malın gümrük bölgesine gelmesinden önce yapılması gereken işlemler, Belgelerin ve eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine (idaresine) sunulması, Gümrük Beyannamesinin gümrük idaresine teslimi (beyanı), Beyannamenin tescili, vesaik ve fiziki kontrollerinin tamamlanması

İthal üründe KDV olur mu?​

Katma Değer Vergisi Kanunu (KDVK) hükümleri uyarınca, mal ithalatı işlemi katma değer vergisine (KDV’ye) tabi bulunmaktadır. İthalatta KDV gümrük idaresince alınması nedeniyle Vergi Usul Kanunu (VUK) kapsamına girmemektedir (VUK m. 2).

Türkiye’de ithalat nasıl yapılır?​

İthalat işleminin gerçekleşebilmesi için öncelikle ortada satın alınacak bir ürün olması gerekir, sonrasında ise bu işlemi gerçekleştirecek Türkiye Cumhuriyeti’nde mukim ve vergi numarası olan tüzel veya gerçek bir kişi (gerçek kişilerde T.C. kimlik numarası yeterlidir) gerekmektedir.

En çok ne ithal ediyoruz?​

En çok ne ithal ediyoruz?
Bu tablo incelendiğinde Türkiye’nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.

Gümrük cezası ne kadar?​

Tebliğle Gümrük Kanunu ve ilgili yönetmelikte yer alan bazı tutarlar, yüzde 36,20 olarak hesaplanan yeniden değerleme oranında artırıldı. Buna göre, kanun ve Gümrük Yönetmeliği’nde belirtilen usulsüzlük cezaları 1 Ocak 2022’den itibaren 235 lira olacak.

Gümrük suçları nelerdir?​

Kaçakçılık suçu, yurda giriş veya çıkışı gümrüğe tabi bir eşyanın gümrük işlemleri yapılmadan ülkeye sokulması veya ülkeden çıkarılmasıdır. Gümrük işlemleri, devletin bazı mali hakları elde etmesine ve gümrükten geçen eşyanın standardını tespit etmeye yaradığından tüm kaçakçılık suçları kamu zararına neden olmaktadır.

İthal edilen malın millileştirilmesi ne demek?​

İthal edilen malın millileştirilmesi ne demek?
Gümrük ambarında bekleyen ürünü kendi depoma çekebilmek için İthal Mal Girişi işlemini yapmam gerekir. Bu işlem ile ithal edilen mal millileştirilmiş olur.

Ithalatta nelere dikkat edilmeli?​

İthal etmeyi düşündüğümüz ürün hakkında yurt içi istihbaratının iyi yapılmış olması gerekiyor. Bu noktada araştırılacak konu yurt içi fiyatları, ürünün satışında hangi belgeler isteniyor, hangi standartlarda ürünler talep ediliyor gibi bilgileri araştırmış olmamız gerekiyor.

Ithalde alınan KDV nedir?​

İthalde alınan KDV’nin ithalata oranı da yüzde 10.5’ten yüzde 13.2’ye çıkıyor.

İthalatta KDV’yi kim öder?​

İthalatta KDV’yi kim öder?
Yurt içinde mal bedeli üzerinden bir KDV ödenirken aynı ürün ithal edildiğinde mal bedelinin oldukça üzerinde KDV ödeniyor ve fazla ödenen KDV tutarı da tüketiciye yansıtılıyor. İthalat işlemlerimizin de oldukça fazla olduğunu düşündüğümüzde tüketicinin ödediği KDV tutarı da artıyor.

Ülkemizin ithal ettiği ürünler nelerdir?​

Türkiye’nin ithal ettiği en önemli gıda ve içecek ürünleri ve üretildikleri ülkeler
- Türkiye’nin ithal ettiği en önemli 5 gıda ve içecek ürünü
- Balık ve deniz ürünleri- 172 milyon dolar.
- İşlenmiş meyve ve sebzeler- 134,5 milyon dolar.
- Atıştırmalık gıda- 134,4 milyon dolar.
- Süt ve süt ürünleri – 90 milyon dolar.

Türkiye dışarıdan en çok ne ithal ediyor?​

Ülkemizin en çok ithal ettiği ürünler nelerdir?​

Ülkemizin en çok ithal ettiği ürünler nelerdir?
Resmi makamlardan yapılan açıklamalara göre 2019 yılında 1 milyon ton ile buğday, ithal edilen tarım ürünleri arasında başı çekmektedir. Buğday ithalatı için Türkiye muhtelif ülkelere toplamda 1.7 milyar dolar ödeme yapmaktadır.
 
Merhaba! İthalat süreci ile ilgili detaylı bilgiler vermekten memnuniyet duyarım. İthalat yapmak isteyen bir kişinin veya firmanın öncelikle gümrük bölgesine gelen malın ithalat işlemlerini başlatması gerekmektedir. İthal edilecek malın Türkiye Gümrük Bölgesine (İdaresine) sunulması, gümrük beyannamesinin hazırlanarak gümrük idaresine teslim edilmesi, beyannamenin tescil edilmesi ve vesaik ve fiziki kontrollerin tamamlanması gibi adımlar izlenir.

İthalatta en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri, yurt içi istihbaratının iyi bir şekilde yapılmasıdır. İthal etmeyi düşündüğünüz ürün hakkında araştırma yaparak, yurt içi fiyatları, ürünün satışında istenen belgeler ve talep edilen standartlar gibi konuları incelemeniz önemlidir.

İthalatta KDV, Katma Değer Vergisi Kanunu hükümleri gereği uygulanmaktadır. İthalat işlemi sırasında mal bedeli üzerinden yüksek oranda KDV ödendiğinden, fazladan ödenen KDV tutarı tüketiciye yansıtılmaktadır. Ayrıca, ithalat işlemlerinizde dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta da ithalat sırasında alınan KDV oranının yüzde 10.5'ten yüzde 13.2'ye çıkarıldığıdır.

Ülkemizin en çok ithal ettiği ürünler arasında ise altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin öne çıktığını görebiliriz.

Eğer ithalat yapmayı düşünüyorsanız, detaylı araştırma ve gerekli izin ve belgeleri temin etme sürecine özen göstermeniz önemlidir. İthalat süreci ve gereklilikleri hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili mercilere başvurabilir ve uzmanlardan destek alabilirsiniz. Başarılı bir ithalat süreci geçirmenizi dilerim!
 
Geri
Üst