AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ithalat masraflari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.959
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İthalat masrafları nelerdir?​

İthalattan alınan en yaygın ve başlıca vergiler gümrük vergisi, toplu konut fonu, ilave gümrük vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, dampinge karşı vergi, ek mali yükümlülük ve kaynak kullanımını destekleme fonudur.

İthalat gümrük vergisi ne kadar?​

AB ülkelerinden direkt olarak Türkiye’ye gelen ürünlere gümrüklerde , diğer ülkelerden gelen ürünler için ise gümrük vergisi uygulanmaktadır. Kitap ya da diğer basılı yayın eşyaları için ise vergi uygulaması bulunmamaktadır.

Yurtdışı Alışverişte gümrük vergisi ne kadar?​

Yurtdışı Alışverişte gümrük vergisi ne kadar?
AB dışı ülkelerden kargo yoluyla gelen eşyaların gümrük vergisi yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre AB ülkelerinden değeri 150 Euro’yu geçmeyen eşyalarda vergi oranı yüzde 18 olarak uygulanacak.

Gümrük masrafları nelerdir?​

Gümrük Vergisi Çeşitleri Nelerdir?
- Gümrük Vergisi.
- İlave Gümrük Vergisi.
- Katma Değer Vergisi.
- Özel Tüketim Vergisi.
- Dampinge Karşı Vergi – Telafi Edici Vergi.
- Tek ve Maktu Vergi.
- Sübvansiyona Karşı Telafi Edici Vergi.
- Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu.

İthalat ödemesi nasıl yapılır?​

İthalat İşlemlerinde Ödeme Şekilleri
- Peşin Ödeme. İthalatçının mal bedelini peşin olarak ödediği, ihracatçının ise yüklemeyi mal bedelini aldıktan sonra gerçekleştirdiği ödeme türüdür.
- Vesaik Mukabili Ödeme.
- Mal Mukabili Ödeme.
- Kabul Kredili Ödeme.
- Akreditif Tahtında Ödeme.
- İthalat Akreditif İskontosu.

İthalat gümrük vergisi nasıl hesaplanır?​

İthalat gümrük vergisi nasıl hesaplanır?
Gümrük vergileri, ticari işlemler için ithalatta gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte yürürlükte olan gümrük tarifesine göre İthalatta CIF Kıymet ( Eşya Bedeli + Navlun ( Uluslararası taşıma ücreti ) + Sigorta ) üzerinden hesaplanır.

İthalat belgeleri nasıl ödenir?​

Ödeme Yöntemleri Nelerdir?​

Ödeme Şekilleri Nelerdir?
- Peşin Ödeme (Cash Payment / Advance Payment / Prepayment / Cash Before Delivery)
- Mal Mukabili Ödeme (Cash Against Goods)
- Vesaik Mukabili Ödeme (Cash Against Documents / Documentary Collections)
- Kabul Kredili Ödeme (Acceptance Credit)
- •
- •
- Akreditifli Ödeme (Letter of Credit)
 
İthalat masraflarıyla ilgili detaylı bilgi vermek isterim:

**1. Gümrük Vergisi:** Ülke dışından yapılan ithalatlarda ürünlerin gümrük işlemlerinden geçirilmesi ve bu işlem için ödenmesi gereken vergidir. Gümrük vergisi, genellikle eşyanın değerine göre belirlenir ve ithalatçı tarafından ödenir.

**2. Toplu Konut Fonu:** İthal edilen konut ve iş yeri gibi gayrimenkuller için ödenen bir fon tutarıdır.

**3. İlave Gümrük Vergisi:** Bazı özel koşullara bağlı olarak ithal edilen ürünlere ekstra olarak alınan gümrük vergisidir.

**4. Katma Değer Vergisi (KDV):** İthal edilen mal veya hizmetlerin değerine eklenen bir vergi türüdür. Genellikle ürünün satış fiyatı üzerinden hesaplanır.

**5. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV):** Belirli tüketim ürünleri için ödenen bir vergi türüdür. Örneğin alkollü içecekler, tütün ürünleri gibi.

**6. Dampinge Karşı Vergi:** Ürünlerin haksız rekabetle piyasaya sürülmesini engellemek amacıyla uygulanan vergi türüdür.

**7. Ek Mali Yükümlülük:** İthal ürünlerin taşıma, depolama, işleme gibi ek maliyetleri için alınan vergi veya ücretlerdir.

**8. Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu:** Belirli ithal ürünler için alınan ve kaynakların korunması ve kullanımını teşvik etmek amacıyla oluşturulan bir fon tutarıdır.

Bu masrafların detayları ve miktarları ülkeye, ürüne, vergi politikalarına ve diğer faktörlere göre değişebilir. İthalat yaparken bu masrafları dikkate almak ve doğru hesaplamalar yapmak önemlidir.
 
Geri
Üst