Isyerlerinde is sagligi ve guvenliginin saglanmasi icin gerekli her turlu onlemi almak kimin gorevidir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
257.335
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak kimin görevidir?​

MADDE 5-(1) İşveren/İşveren vekili işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, çalışanlar da iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler.

C sınıfı iş güvenliği uzmanı OSGB açabilir mi?​

Osgb kurulması için tam süreli iş sözleşmesi ile çalışan yani tam zamanlı iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli bulunması zorunludur. İş güvenliği uzmanı sınıfı şart aranmamaktadır. Bu kişiler sadece kuruluşunda yer aldıkları osgb’de görev alabilirler.

Iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlü olan taraf kimdir?​

Iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlü olan taraf kimdir?
ÖZETİ İşveren, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli olan her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak; işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdür.” hükmü yer almaktadır.

Mevzuata hazırlamaktan sorumlu olan iş sağlığı ve güvenliğinin paydaşı kimdir?​

İşveren yükümlülüğü; İş güvenliği tedbirleri konusunda mevzuatımız ilk sorumluluğun işverene ait olduğunu belirtmiş ve önlemlerin prensiplerini de belirtmiştir. Sosyal sorumluluk çalışanına değer vermek ile çalışanının hayatını sağlığını korumak ile başlar.

Işçi sağlığı ve iş güvenliği şirketi nasıl kurulur?​

Önemli Noktalar
- OSGB şirketlerinin isim ve unvanları Türkçe tescil ettirilmelidir.
- Seçilen güvenlik ve sağlık personellerinin tam süreli çalışma taahhütnameleri olması.
- OSGB şirketinde sorumlu müdürün kabul şerhli yazısı olması.
- Çalışılan binanın açık bir planı olması.
- OSGB olarak çalışabilirlik faaliyet belgesi.

Işverenin iş sağlığı ve güvenliği alanında yükümlülükleri nelerdir?​

Işverenin iş sağlığı ve güvenliği alanında yükümlülükleri nelerdir?
İşverenin Yükümlülükleri
- İşyerinde iş organizasyonunu tehlike ve riskler göz önüne alarak belirlenmeli.
- Çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamak için risk değerlendirmesi yapmakla yükümlüdür.
- İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak.
- Sağlık gözetimi yapmak.
- Çalışanları bilgilendirme yükümlülüğü
 
İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak işveren veya işveren vekilinin görevidir. Kanunun belirttiği gibi, işveren veya işveren vekili iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almalı, araç ve gereçleri eksiksiz bulundurmalı ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymalarını sağlamalıdır.

C sınıfı iş güvenliği uzmanı(OSGB) açmak için ise tam süreli çalışan, yani tam zamanlı iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli bulundurulması zorunludur. İş güvenliği uzmanı sınıfı ayrımı bu konuda belirleyici değildir, yeterli personel ve uzman bulundurulması önemlidir.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlü olan taraf ise işçilerdir. Çalışanlar da iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler ve işverenin sağladığı önlemlere riayet etmelidirler.

Mevzuata hazırlamaktan sorumlu olan iş sağlığı ve güvenliğinin paydaşı ise işverendir. İş güvenliği tedbirleri mevzuatı, işverenin sorumluluğunda olduğunu belirtir ve işverenin önlemler konusunda ilk sorumluluk sahibi olduğunu vurgular.

Işçi sağlığı ve iş güvenliği şirketi kurmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Şirket isim ve unvanlarının Türkçe tescil ettirilmesi, güvenlik ve sağlık personellerinin tam süreli çalışma taahhütnamelerine sahip olmaları, sorumlu müdürün kabul şerhli yazısına sahip olunması gibi koşulların sağlanması gerekmektedir.

Son olarak, işverenin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri arasında iş organizasyonunu tehlike ve riskler göz önünde bulundurarak belirlemek, risk değerlendirmesi yapmak, çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak, sağlık gözetimi yapmak ve çalışanları bilgilendirmek gibi sorumluluklar yer almaktadır.
 

Benzer Konular

Geri
Üst