- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 260.267
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Işyerlerinde iş güvenliğinden kim sorumludur?
İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik kapsamında, hizmet sunan kuruluşlar ile işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumludur (Yön. m.11/1).Güvenliğinden kimler sorumludur?
“İş güvenliğinden kim sorumlu?” diye sorulduğunda genellikle alınan yanıt tek bir sözcük: Herkes. “Herkes birlikte çalıştıkları kimseler ile kendilerinin sağlık ve iş güvenliğinden sorumludur” deniyor.Çalışanları iş kazalarından korumak kimin görevidir?
Çalışanları iş kazalarından korumak kimin görevidir?Kazalara mahal vermemek ve otonom tedbir yerine planlı tedbirler alınarak iş sağlığı ve güvenliği kapsamında önlemler alınmalıdır. İşveren yükümlülüğü; İş güvenliği tedbirleri konusunda mevzuatımız ilk sorumluluğun işverene ait olduğunu belirtmiş ve önlemlerin prensiplerini de belirtmiştir.
OSGB yetki aldığı adres veya il sınırları dışında hizmet vermesi halinde kaç ay yetkisi askıya alınır?
MADDE 22 – (1) Bu Yönetmelik uyarınca yetkilendirilen OSGB’lerin yetki belgeleri, ihtar puanları toplamının 300’e ulaşması durumunda Genel Müdürlükçe altı ay süreyle askıya alınır. (2) Yetki belgesi askıya alınan OSGB’ler, askıya alınma süresince bu Yönetmelik kapsamındaki yetkilerini kullanamazlar.Bir işçinin hakları nelerdir?
İşçi hakları arasında önemli bir yer tutan fazla çalışma ücretinin ödenmemesi halinde işçi iş akdini haklı nedenle feshedebilir.- 5) Yıllık İzin Hakkı 1 – 5 yıl arası kıdemi olan işçiler 14 gün.
- 6) Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti Hakkı
- 7) Hafta Tatili Ücreti Hakkı
- 8)AGİ (Asgari Geçim İndirimi) Hakkı
Yapı Denetim iş güvenliğinden sorumlu mu?
Yapı Denetim iş güvenliğinden sorumlu mu?Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nin 5/4-ı bendi uyarınca, yapı denetim kuruluşu inşaat alanında işçi sağlığı ve iş güvenliği ile çevre sağlığı ve güvenliğinin korunması için gereken tedbirlerin alınıp alınmadığını kontrol eder.
İş sağlığı ve güvenliği konusunun tarafları işçi, işveren ve devlet olarak görülmektedir. Bu üç tarafında iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçlenme çalışmalarına katılması, risklerin en aza indirilmesi, iş kazalarının yaşanmaması ve meslek hastalıkların önlenmesi için tedbirler alması gerekmektedir.
6331 sayılı Kanun uyarınca işverenler, işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi ile yükümlüdür.
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında işyeri güvenliği kimin veya kimlerin sorumluluğundadır?
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında işyeri güvenliği kimin veya kimlerin sorumluluğundadır?MADDE 4 – (1) İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede; b) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar.
İş sağlığı ve güvenliği hususunda yapması gereken bildirimi yapmayan işyeri hekiminin belgesi ilk seferde kaç aylığına askıya alınır?
Bildirim yapmadığı tespit edilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının belgesi üç ay,tekrarında ise altı ay süreyle askıya alınır.İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yönetmeliği ne göre OSGB lerce istihdam edilen kişilere ilişkin sözleşmeler isg katip üzerinden kaç iş günü içerisinde Genel Müdürlüğe bildirilir?
(5) (Ek:RG-30/6/2016-29758) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait işyerlerinde OSGB’lerden hizmet alınması halinde; İSG-KATİP’teki örneğine uygun sözleşme düzenlenir ve karşılıklı olarak en geç beş gün içerisinde sistem üzerinden onaylanır.Asgari ücretle çalışan bir işçinin hakları nelerdir?
Asgari ücretle çalışan bir işçinin hakları nelerdir?ASGARİ ÜCRETLİNİN HAKLARI NELERDİR?