Isyerinde periyodik muayenenin amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
263.390
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Işyerinde periyodik muayenenin amacı nedir?​

Çok tehlikeli işlerde çalışanın sağlığı daha erken ve ağır etkileneceği düşünülerek en az yılda bir veya daha sık muayene edilmelidir. Periyodik muayenenin esas amacı sağlam ve sağlıklı olarak işe alınan çalışanın işyerinin olumsuz etkilerinden dolayı sağlığının olumsuz etkilenip etkilenmediğini saptamaktır.
Işyeri sağlık taraması neden yapılır?
İşyeri tehlike sınıfına göre belirlenmiş olan çalışan sağlığını riske edebilecek faktörlere yönelik spesifik sağlık durumu kontrolleri periyodik şekilde uygulanır. Çalışanlar için işe giriş sırasında alması gereken “sağlık raporu” için genel sağlık taraması gerçekleştirilir.
Enfeksiyon riski taşıyan işlerde çalışanlarda ne kadar sürede bir periyodik muayene yapılmalıdır?
“3) Çalışanın kişisel özellikleri, işyerinin tehlike sınıfı ve işin niteliği öncelikli olarak göz önünde bulundurularak uluslararası standartlar ile işyerinde yapılan risk değerlendirmesi sonuçları doğrultusunda; az tehlikeli sınıftaki işlerde en geç beş yılda bir, tehlikeli sınıftaki işlerde en geç üç yılda bir, çok …

Sağlık taramasında ne yapılır?​

Sağlık testleri yapılan kişilerin son olarak da genel fiziki muayenesi de yapılarak sağlık raporu verilmektedir. Bu muayenelerin yanında tam kan sayımı, tam idrar testi, kan ve idrarda ağır metal testi de yapılarak periyodik sağlık taraması tamamlanmaktadır.
Işe giriş muayenesi nedir neden yapılır özellikleri nelerdir?
Çalışanın işe başlamadan önce yapacağı öngörülen işe uygunluğunu tespit etmek üzere işbaşı yapmadan önce yapılan muayeneye işe giriş muayenesi denir. İşyeri hekimi işe giriş mauyenesi yaptığı her çalışan için Ek-2 İşe Giriş ve Periyodik Muayene Formu doldurur. Muayene için hekim tarafından tetkikler istenebilir.
Sağlık raporu alınmazsa ne olur?
Rapor Alınmaz veya Periyodik Muayene Yapılmazsa Ne Olur? 6331 sayılı kanun 26.maddesine göre sağlık gözetimi işlemlerini yerine getirmeyen tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflarda yer alan işyerlerine idari para cezaları uygulanır. Bu idari para cezaları her işçi için ayrı ayrı işverene uygulanır.
– İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle çalışmaya ara veren kişinin işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde Sağlık Raporu alınması gerekmektedir. Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamaz.
 
Geri
Üst