Isyerinde kinama cezasi sicile isler mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
249.711
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Işyerinde kınama cezası sicile işler mi?​

Uyarma ve kınama cezasına karşı yapılacaklar arasında birinci sırada; 657 sayılı Devlet memurları Kanunu’nun 136. Maddesi gelmektedir. 136’ya göre disiplin cezaları memurun siciline işlenir.
Işverenlerin işyerinde disiplin cezası verme yetkisi var mıdır?
İş hukukunda işverenlere belirli koşulların varlığı halinde, işçilere disiplin cezası verme yetkisi tanınmıştır. Bu konuda 4857 sayılı İş Kanunu ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda bazı düzenlemeler yer almakla birlikte genel bir düzenleme bulunmamaktadır.

Işçiye disiplin cezası nasıl verilir?​

Bu maddeye göre bir disiplin cezası işyerinde sürekli ve düzenli bir biçimde uygulanacak ise, bunun işçileri bağlayabilmesi için işverence bir iç yönetmelikte önceden yazılmış ve işçiye bildirilmiş6 olması gerekir. 7 Bunun yanında disiplin cezaları toplu iş sözleşmeleri ve iş akitleri ile de getirilebilir.
Muhakkik soruşturma süresi ne kadardır?
Muhakkik tarafından yapılacak olan soruşturmanın içeriğine göre bu süre örneğin 1 ay olabileceği gibi daha kapsamlı soruşturma ve incelemelerde bu süre 6 ay 1 yıl gibi sürelere de uzayabilmektedir. Bu nedenle muhakkik tarafından yapılan soruşturma için kesin bir süre verilmesi mümkün görülmemektedir.

Kınama cezası ne kadar sürede silinir?​

Devlet memurluğundan çıkarma cezasından başka bir disiplin cezasına çarptırılmış olan memur uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 sene, diğer cezaların uygulanmasından 10 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini isteyebilir.
Özel sektörde kınama cezası sicile işler mi?
Peki kınama cezası sicile işler mi sorusunun cevabı, disiplin cezaları memurun özlük dosyasına işlenir. Kınama cezası alan memur, kınama cezasının uygulanmasından 5 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini istenebilir.

İşveren disiplin cezası kapsamında çalışanlara ne tip yaptırımlar uygulayabilir?​

Disiplin Cezaları Uygulamadaki disiplin yaptırımları uyarma, kınama, ücret kesme, terfi ettirmeme, işten çıkarma olabilmektedir. İK m. 38 uyarınca “İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez.
Özel sektörde disiplin Kurulu kimlerden oluşur?
Toplu iş sözleşmesinin olmadığı işyerlerinde disiplin kurulu; kanaatime göre, işçiler arasında (işçi sayısına bağlı olarak) seçilecek en az bir işçi temsilcisi, insan kaynakları/personel müdürü ile işveren veya vekilinin bir araya gelmesi ile oluşmalıdır.

Kınama cezası alan memur nereye itiraz eder?​

Memura verilen niteliği itibariyle idari işlem mahiyetindeki disiplin cezasının iptali için başvurulacak görevli ve yetkili mahkeme, disiplin cezasının alan memurun görevli bulunduğu yerdeki İdare Mahkemesidir. 60 günlük süre içinde yargı yoluna gidilmemesi halinde disiplin cezası kesinleşir.
Kınama cezası ne anlama gelir?
Kınama: Devlet memuruna, davranış ve görevinde kusurlu olduğunun yazılı olarak bildirilmesidir. Daha önce uyarma cezası alan memurun, tekerrür süresi içerisinde ikinci kez uyarma cezasını gerektiren bir fiil işlemesi halinde de kınama cezası verilir.
 
Geri
Üst