- Konu Yazar
- #1
Işyerinde iş kazası veya meslek hastalığı olduğunda ne yapmak gerekir?
1 – Kazaya uğrayan sigortalıya hemen gerekli ilk yardım yapılmalıdır. Varsa ve işyeri doktoru, o an için işyerinde ise, işyeri doktorunca veya sağlık memurunca ilk müdahale yapılır ve kazalının en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanır.İş yerinde iş kazası esnasında ilk nereye haber verilmelidir?
Sigortalı kişi 5510 sayılı kanunun 4/1-a maddesi kapsamında hizmet akdi kapsamında bir işverene bağlı çalışıyor ise bildirim söz konusu işverence yapılmalıdır. İşveren iş kazası bildirimini kazanın meydana geldiği günden sonraki üç iş günü içerisinde kuruma bildirmeli ve kolluğa derhal haber vermelidir.İş kazası geçiren biri ne yapmalı?
İş kazası geçiren biri ne yapmalı?İşveren iş yerinde meydana gelen iş kazasını en geç 2 iş günü içinde ilgili bölge müdürlüğüne yazılı olarak bildirmek zorundadır. İş kazası işveren tarafından kolluk kuvvetlerine derhal bildirilmelidir. Kaza tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde iş kazası işveren tarafından SGK’ya bildirilmek zorundadır.
İş kazası raporunu kim hazırlar?
İş kazası raporunu kim hazırlar?İşveren tarafından meydana gelen SGK’ya üç iş günü içerisinde bildirilmeli ve iş kazasına ilişkin bir tutanak düzenlenmelidir. İş kazası tutanağı, 5510 sayılı kanunun iş kazası olarak saydığı durumların gerçekleşmesi halinde işveren tarafından tutulması gereken bir tutanaktır.
İş kazalarının görünen maliyetleri nelerdir?
Direkt (Görünür) Maliyetler;- İlk müdahale, ambulans ve tedavi masrafları,
- Geçici veya sürekli iş göremezlik ve ölüm ödemeleri,
- İşçiye veya yakınlarına ödenen maddi ve manevi tazminatlar,
- Sigortaya ödenen tazminatlar…
İş kazalari ve meslek hastalıkları tanımları hangi kanunlarda geçer?
İş Kazası ve Meslek Hastalığı – 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu.İş kazası dosyası hazırlanması sonrasında iş yerinde kim tarafından muhafaza edilmelidir?
İş kazası dosyası hazırlanması sonrasında iş yerinde kim tarafından muhafaza edilmelidir?Defterin aslı işveren, suretleri ise işyeri hekimi ve/veya iş güvenliği uzmanı tarafından muhafaza edilir.
Bir iş yerinde meydana gelen iş kazası kaç iş günü içerisinde nereye bildirilmelidir?
Bir iş yerinde meydana gelen iş kazası kaç iş günü içerisinde nereye bildirilmelidir?Kanunun 5 inci maddesinin (g) bendinde sayılan sigortalının iş kazası geçirmesi halinde, işvereni tarafından kazanın olduğu ve ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerdeki yerel kolluk kuvvetlerine derhal, Kuruma da kazadan sonraki 3 iş günü içinde bildirilmesi gerekmektedir.