Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Isyerinde calisan engelli isten cikarabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.231
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Işyerinde çalışan engelli işten çıkarabilir mi?​

İşveren engelli olsun veya olmasın istediğini işten çıkarma hakkına sahip. Yalnız kimi durumda çıkardığı işçisine tazminat ödemek zorunda, kimi durumda da ödemekle mükellef değil. Yalnız önemli bir nokta var ki o da şudur, işveren çıkarttığı işçisine işten çıkartılma gerekçesini yazılı olarak bildirmek zorundadır.

Yüzde 40 özürlü raporum var ne zaman emekli olurum?​

Buna göre; sağlık kurulu raporuna göre çalışma gücü kaybı; Yüzde 50 ila yüzde 59 arası sigortalılar 16 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3.700 gün, Yüzde 40 ila yüzde 49 arası olanlar ise 18 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4.100 gün şartlarını yerine getirdiklerinde emekli olabilirler.
Engelliler en fazla kaç saat çalışabilir?
4857 Sayılı İş Kanununda engelli işçilere ilişkin ayrık bir çalışma saati belirlenmemiştir. Buna göre engelli işçiler de diğer işçiler gibi çalışma saati haftada 45 saat olacak şekilde günde 11 saati geçmemek üzere çalıştırılabilirler.
Engelli bireylerin istihdam hakkı; en tabi insan hakkıdır ve bu hakkın kullanılmasına engel olan her kişi, kurum ya da kuruluş insan hakları ihlaline ortak olmaktadır. Engelli bireyi sırf engelli olduğu için ya da gerekli düzenlemelerin maliyetinden kaçarak onu işten çıkarmak ayrımcılıktır ve bu suçtur.
Özürlü personel hangi işlerde çalıştırılamaz?
Engelli personeller ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamazlar. Ayrıca yeraltı ve su altı işlerinde engelli işçi çalıştırılması yasaktır. Bu iş yerleri çalıştırmakla yükümlü oldukları engelli personel sayılarını hesaplarken yer altı ve su altı işlerinde çalıştırdıkları işçileri toplama dâhil etmezler.

Engellilere devlet iş veriyor mu?​

Türkiye’de engellilerin işçi olarak istihdamı, 4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinde öngörülen kota sistemi ile sağlanmaya çalışılmaktadır. meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. (Kamu işyerlerinde engelli istihdamında EKPSS puanı gerekmektedir.)

Engelli çalışma saati ne kadar?​

Yazılar. 4857 Sayılı İş Kanununda engelli işçilere ilişkin ayrık bir çalışma saati belirlenmemiştir. Buna göre engelli işçiler de diğer işçiler gibi çalışma saati haftada 45 saat olacak şekilde günde 11 saati geçmemek üzere çalıştırılabilirler.
Sigortalı olan kişi engelli maaşı alabilir mi?
ENGELLİ MAAŞI NE KADAR? Yaşlılık, evde bakım ve engelli maaşları asgari ücret zammıyla birlikte arttı. Engel oranı yüzde 40-69 arası olan vatandaşlar için 2021 yılında 661,13 lira olan engelli maaşı 2022 yılında 842,81 lira oldu.
Engelli memur istemediği yerde çalıştırılabilir mi?
Engellilik durumu devam ettiği sürece kurumlarca isteği dışında memurun yeri değiştirilmez. Engellilik durumu ortadan kalkan memurlar hakkında bu Yönetmelikte yer alan diğer hükümler uygulanır.” denilmektedir.
Engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Bu hükme göre Devlet Memurları sadece gece saatlerindeki nöbetlerden istedikleri halde muaf olurlar. Hafta sonları gündüz saatlerinde, resmi tatillerin gündüz saatlerinde nöbet muafiyeti yoktur.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 1-Engelli Devlet memurlarının da haftalık çalışma saati 40 saattir. 2-Engellilerin günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süreleri merkezde üst yönetici, taşrada mülki amirlerce farklı olarak belirlenebilir.
 
Geri
Üst