AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isyeri sahibi baska yerde calisabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Işyeri sahibi başka yerde çalışabilir mi?​

Sosyal güvenlik mevzuatına göre, hizmet akdine/iş sözleşmesine istinaden birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı sayılmaktadır. Dolayısıyla, sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.

Ayni anda SSK’lı olunur mu?​

İşçinin aynı anda birden fazla işyerinde çalışması ve çalıştığı tüm bu işyerlerinde sigortasının yapılması için işverenlerinden herhangi bir izin alması gerekmemektedir. Ancak işverenden habersiz bir şekilde başka bir işyerinde çalışılması halinde işverenin haklı fesih hakkı doğmaktadır.

2 yerden sigorta yatarsa ne olur?​

2 yerden sigorta yatarsa ne olur?
Bu arada her iki işyerinden yatan primler aylık Sosyal Güvenlik prim matrahı tavanını aşarsa bu primlerin işçiye ait kısmını (yüzde 14) işçi kurumdan iadesini isteyebilir.

Şirket sahibi başka bir yerde sigortalı olabilir mi?​

BAŞKA YERDE SİGORTA OLUR 1 Mart 2011 tarihinde torba kanunla yapılan değişikle birlikte yürürlüğe giren uygulama ile birlikte BAĞ-KUR’lu olan bir kişi vergi kaydı veya şirket ortaklığı devam ederken ortak olmadığı bir iş yerinde sigortalı olarak çalışmaya başlayabilir.

Bağkurlu başka işte çalışabilir mi?​

Buna göre Bağ-Kur’lu olan kişinin vergi kaydı ya da şirket ortaklığı devam ederken, ortak olmaması sebebiyle iş yerinde çalışmaya başladığı süreçten itibaren 4A SSK sigortalısı olması mümkündür. Buna göre yeni düzenleme kapsamında sigortalı kişinin 4A, 4B sigortalılık statüleri aynı anda yapılabilmektedir.

Birden çok sigorta ne demek?​

Birden çok sigorta ne demek?
Bir menfaat birden çok sigortacı tarafından aynı zamanda ve aynı risklere karşı sigorta olunduğu takdirde yapılan sigortaya müşterek sigorta denilmektedir. Aynı zamandan amaç aynı günde yapılmış olan sözleşmelerdir.

Sgk çakışan günler ne olur?​

Yapılan mahsuplaşma sonucu sigortalının tabi olduğu Kuruma borcu kalmış ise kalan kısım sigortalı tarafından ödenecektir. Çakışan dönemler içerisinde sigortalı ve işverence her iki kuruma da prim ödenmiş ise prim mahsuplaşması yapılmayacaktır.
 
**İşyeri sahibi başka yerde çalışabilir mi?**

Sosyal güvenlik mevzuatına göre, bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasaldır. Hizmet akdine veya iş sözleşmesine dayanarak birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar, 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı olarak kabul edilir. Dolayısıyla, bir kişi işyeri sahibi olmasına rağmen başka bir yerde de çalışabilir.

**Aynı anda SSK’lı olunur mu?**

İşçinin aynı anda birden fazla işyerinde çalışması durumunda, her iki işyerinde de sigortalı olarak çalışabilir. Bunun için işverenlerinden özel izin almaya gerek yoktur. Ancak, işverenin haberi olmadan başka bir işyerinde çalışılması durumunda işverenin haklı fesih hakkı doğabilir.

**2 yerden sigorta yatarsa ne olur?**

Aynı anda çalışılan her iki işyerinden ödenen primler toplamı, aylık Sosyal Güvenlik prim matrahı tavanını aşarsa, işçi bu durumu ilgili kuruma bildirerek fazla ödenen primlerin iadesini talep edebilir.

**Şirket sahibi başka bir yerde sigortalı olabilir mi?**

Torba kanunla yapılan değişikliklerin ardından, BAĞ-KUR'lu bir kişi vergi kaydı veya şirket ortaklığı devam ederken, başka bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başlayabilir. Bu uygulama ile şirket sahibi de farklı bir işyerinde sigortalı olarak çalışabilir.

**Bağkurlu başka işte çalışabilir mi?**

Bağ-Kur'lu olan bir kişi, vergi kaydı veya şirket ortaklığı devam ederken, farklı bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başlayabilir. Yapılan düzenleme ile sigortalı kişi 4A (SSK), 4B (Bağ-Kur) statülerinde aynı anda çalışabilir.

**Birden çok sigorta ne demek?**

Birden çok sigorta yapılması durumunda, aynı risklere karşı sigortalanmış birden çok poliçe bulunur. Bu duruma "müşterek sigorta" denir ve aynı riskler için birden fazla sigortacı tarafından poliçe düzenlenebilir.

**SGK çakışan günler ne olur?**

Eğer bir sigortalının çakışan günleri varsa, yapılan mahsuplaşma sonucunda sigortalının tabi olduğu kuruma borcu çıkarsa, bu borç sigortalı tarafından ödenir. Eğer hem sigortalı hem de işveren her iki kuruma da prim ödemişse, prim mahsuplaşması yapılmaz.
 
Geri
Üst