AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isyeri kira sozlesmesi kac yillik yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Işyeri kira sözleşmesi kaç yıllık yapılır?​

Kira sözleşmesi 6 aylık, 1 yıllık olabileceği gibi 10 yıllık da olabiliyor. MADDE 300- Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir.

Kira sözleşmesi her yıl yenilenir mi?​

Yani kira sözleşmesi bitince otomatik yenilenir mi sorusuna verilecek cevap evet otomatik olarak yenilenir olacaktır. Ancak kiracı sözleşmeyi devam ettirmeyeceğini, kira sözleşmesi bitmezden 15 gün önceye kadar bildirmezse aynı şartlarda 1 kira yılı için daha sözleşme devam eder.
Kira sözleşmesi yok ev sahibi evden çıkarabilir mi?​
“Sözleşme bitmeden kiracının çıkarılması söz konusu olamaz. Ev sahibinin bunu yapabilmesi için haklı nedenleri olmalı. Ev sahibi kafasına göre kiracıyı çıkaramaz. Bu nedenler başında kira borcunu ödemediği için temerrüde düşürülmesi ve sonrasında tahliye davası açılması geliyor.

Kira kontratını kim imzalar?​

Kira kontratını kim imzalar?
Peki, kira kontratını kim imzalayabilir? Kira kontratını imzalamada yetki, mal sahibi ile kiracısında oluyor. Taşınmaz malın sahibi ile kiracı yetkisini vekalet ile bir başkasına verebiliyor. Ancak 18 yaşını doldurmayanlar, ayırt etme gücüne sahip olmayanlar ve kısıtlılar kira sözleşmesine taraf olamıyor.

Işyeri kira artış oranı neye göre belirlenir?​

Işyeri kira artış oranı neye göre belirlenir?
ÜFE artış oranına göre belirlenen kira artışı, işyeri kiraları için 8 yıl süreyle yani 1 Temmuz 2020 tarihine kadar uygulanmayacak. İşyerlerinde, sözleşme serbestisi geçerli olacak (6217 sayılı Kanun Geçici md. 2). Örneğin, kira artışı; ÜFE artış oranı +3 puan ya da doğrudan yüzde 10 veya 15 gibi belirlenebilecek.

Kira artış oranı 2021 ÜFE mi TÜFE mi?​

Bu düzenleme ile kira zammı enflasyon rakamına (TÜFE) endekslenmiştir. Kira sözleşmesinde kira parasının artırılmasına ilişkin (TÜFE) artış şartı var ise 2022/Ocak ayında yapılacak artış, 2021/Aralık ayında yayınlanacak 12 aylık TÜFE artış ortalaması esas alınarak artış yapılması gerekecektir.
 
Işyeri kira sözleşmesi genellikle belirli ve belirli olmayan süreler için yapılabilir. Bu süreler genellikle 6 aylık, 1 yıllık veya 10 yıllık olabilmektedir. Yani, kira sözleşmesi süresi tarafların karşılıklı anlaşmasıyla belirlenir ve geniş bir yelpazede değişkenlik gösterebilir.

Kira sözleşmesinin yıllık olarak yenilenip yenilenmeyeceği ise taraflar arasında yapılacak anlaşmaya bağlıdır. Genel bir kural olarak, kira sözleşmesi bitince otomatik olarak yenilenir ve kiracı aynı şartlarda bir yıl daha sözleşmeyi devam ettirme hakkına sahiptir. Ancak kiracı bu durumu sonlandırmak isterse, kira sözleşmesinin bitişinden en az 15 gün önce bildirimde bulunması gerekir.

Kira sözleşmesinin yokluğunda, ev sahibi kiracıyı sadece haklı nedenlerle evden çıkarabilir. Bu nedenler genellikle kiracının kira borcunu ödememesi gibi durumları kapsar. Ev sahibi keyfi olarak kiracıyı çıkaramaz; bu durumda yasal süreçler izlenerek tahliye işlemi başlatılabilir.

Kira kontratını imzalama yetkisi genellikle mal sahibi ve kiracıya aittir. Mal sahibi veya kiracı bu yetkiyi vekalet yoluyla da bir başkasına devredebilir. Ancak, 18 yaşını doldurmamış olanlar, ayırt etme gücüne sahip olmayanlar ve kısıtlılar kira sözleşmesine taraf olamazlar.

Işyeri kira artış oranı genellikle ÜFE artış oranına bağlı olarak belirlenir. Ancak 1 Temmuz 2020 tarihine kadar işyerlerinde kira artışı için ÜFE artış oranının uygulanmayacağı belirtilmiştir. Bu dönemde işyerlerinde kira artışı için sözleşme serbestisi geçerli olacaktır.

2021 yılı itibarıyla ise kira artışı genellikle enflasyon rakamı olan TÜFE'ye endekslenmiştir. Kiralardaki artışlar genellikle önceki yılın TÜFE artış oranına göre belirlenir ve bu doğrultuda artış yapılır.2022 Ocak ayındaki kira artışında 2021 Aralık ayında yayınlanacak 12 aylık TÜFE artış ortalaması baz alınarak artış yapılması gerekmektedir.
 
Geri
Üst