AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Isyeri iflasi nasil verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Işyeri iflası nasıl verilir?​

Alacaklı, takibe icra dairesinde yapacağı bir iflas talebi ile başlar. Borçluya bir iflas ödeme emri gönderilir. Borçlu yedi gün içinde borcunu öderse takip son bulur; ödemezse, alacaklı ticaret mahkemesinde iflas davası açarak borçlunun iflasına karar verilmesini talep eder.

İflas eden sirket vergi borcunu öder mi?​

İflas halinde, mükellefin varlığı ve varsa gelirleri üzerindeki tasarruf hakkı ortadan kalkmakta ve bütün varlığı ve gelirleri iflas masasına intikal etmektedir. Bu nedenle vergileme ile ilgili ödevlerin mükellef tarafından yerine getirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

İflasa kaldırılmasına hangi mahkeme bakar?​

İflasa kaldırılmasına hangi mahkeme bakar?
İİK. m. 154/III hükmü uyarınca iflas davası, borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret mahkemesinde açılır. Bu bakımdan İİK, iflas davalarında ticaret mahkemesini görevli mahkeme olarak, borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemeyi de yetkili mahkeme olarak göstermiştir.

Borçlunun iflasına hangi organ karar verir?​

❖Takipli iflâsta, alacaklı, borçluya karşı icra dairesinden iflâs takibini başlatır. Bu takip üzerine borç süresi içinde ödenmezse, alacaklı, borçlunun iflâsına karar verilmesi için asliye ticaret mahkemesinde iflâs davası açar.

Hangi durumlarda depo kararı verilmez?​

Bu karar için borçlunun iflasa tabi kişilerden olması, mahkemenin borçlu olduğuna kanaat getirmesi ve borçlunun borcunu ödememiş olması gerekir. Depo kararında borçluya 7 gün içinde borcunu faiz ve tüm eklentileriyle mahkeme veznesine depo etmesi bildirilir. Borçlu belirlenmiş rakamı depo ederse iflas kararı verilmez.

Şahıs şirketleri iflasa tabi midir?​

Şahıs şirketleri iflasa tabi midir?
Şahıs Şirketlerinin Ortakları; TTK m.124/2’ye göre kollektif şirket ve adi komandit şirket şahıs şirketidir. Şahıs şirketlerinin kendine has tüzel kişilikleri vardır ve bu şirketler tacir sayıldıklarından şirket tüzel kişiliği doğal olarak iflasa tabidir.

İflas halinde tebligat kime yapılır?​

Bilindiği üzere, tasfiye aşamasında olan veya iflas halinde olan kurumlara yapılacak tebliğlerin bunların ortaklarına veya idare meclisi üyelerine değil, tasfiye memurlarına yapılması gerekmektedir.

İflas eden şirkete karşı dava açılır mı?​

2.1. İflas eden şirket aleyhine dava açılabilir mi? İflas kararının kesinleşmesi ile bu takipler düşer. Acele haller müstesna olmak üzere müflisin davacı ve davalı olduğu hukuk davaları durur ve ancak alacaklıların ikinci toplanmasından on gün sonra devam olunabilir.

Adi tasfiyeyi kim yapar?​

Adi tasfiyeyi kim yapar?
Adi tasfiye usulünde, iflas tasfiyesini gerçekleştiren ve iflas masasını idare eden organ iflas idaresidir. İflas masasının kanuni temsilcisi iflas idaresidir (İİK m.226/1 c.1). İflas idaresinin ve iflas masasının tüzel kişiliği yoktur.

İflas eden şirketten kıdem tazminatı nasıl alınır?​

Dolayısıyla mali durumu bozulan, iflas eden veya konkordato sürecine giren işvereni tarafından ücreti düzenli ödenmeyen işçi ihbar süresini beklemeden, tek taraflı olarak iş akdini feshedebilir ve bütün işçilik alacakları ile işyerinde en az bir yıl çalışmışsa kıdem tazminatını işverenden isteyebilir.

İflas davası nasıl bir davadır?​

İflas davası iflas takibi sonrasında veya doğrudan doğruya takip başlatılmadan da açılabilir. İflas davası borçlunun borcunu ödemesi ödemediği zaman iflas kararı verilmesi amacında olduğundan da konusu para olan bir davadır ve eda davası niteliğindedir.
 
Işyeri iflası hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça detaylı ve açıklayıcı.

İflasın başlangıcı genellikle alacaklının icra dairesine başvurmasıyla gerçekleşir ve borçluya iflas ödeme emri gönderilir. Eğer borçlu belirli bir süre içinde borcunu ödemezse, alacaklı ticaret mahkemesinde iflas davası açarak borçlunun iflasına karar verilmesini talep eder.

İflas durumunda, mükellefin varlıkları ve gelirleri iflas masasına intikal eder ve vergi ödevlerinin yerine getirilmesi mümkün olmaz. Şahıs şirketleri de iflasa tabi olabilir, çünkü tacir olarak kabul edilirler ve tüzel kişilikleri doğal olarak iflasa tabi tutulur.

İflas durumunda tebligat, tasfiye memurlarına yapılmalıdır ve iflas eden şirket aleyhine dava açılabilir, ancak bu durumda iflas kararı kesinleşmelidir. Adi tasfiyede ise iflas idaresi, iflas masasını idare eder ve iflas masasının tüzel kişiliği yoktur.

İflas davası, genellikle para konusunda olan ve eda davası niteliğinde olan bir davadır. İflas eden şirketten alacaklı işçilerin kıdem tazminatlarını alabilmeleri için belirli süreçler ve yasal prosedürler bulunmaktadır.

Verdiğiniz bilgiler, işyeri iflası konusunda kapsamlı bir anlayış sunmaktadır. Eğer başka sorularınız varsa, memnuniyetle cevaplamaya devam ederim.
 
Geri
Üst