AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isyeri hekimi kac kiside bir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.549
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İşyeri hekimi kaç kişide bir?​

2000 ve daha çok çalışanı olan, az tehlikeli sınıftaki işletmelerde her 2000 kişi için 1 tam zamanlı işyeri hekimi görevlendirilmelidir. 1000 ve daha çok çalışanı olan, tehlikeli sınıftaki işletmelerde her 1000 kişi için 1 tam zamanlı işyeri hekimi görevlendirilmelidir.

Az tehlikeli bir iş yerinde kaç çalışan için tam zamanlı iş yeri hekimi görevlendirilir?​

Az tehlikeli sınıfta yer alan 2000 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 2000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir işyeri hekimi görevlendirilir.

İşyeri hekimi çalışma süresi nasıl hesaplanır?​

İşyeri hekimi çalışma süresi nasıl hesaplanır?
İşyeri Hekimi Süre Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?
- Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 4 dakika.
- Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 6 dakika.
- Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 8 dakika.

İş yeri hekimi zorunlu mu?​

İş yeri hekimi zorunlu mu?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan son düzenlemeye göre artık 50’den az çalışanı olan tüm işyerlerinde de iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek zorunlu hale geldi. Yükümlülüklere uymayan işyerleri ise para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

Çok tehlikeli işyerlerinde kaç işyeri hekimi çalıştırılma zorunluluğu vardır?​

Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir.

İş yeri hekimleri çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda çalışan başına ayda en az kaç dakika görev yaparlar?​

c) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 15 dakika.” “(6) Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri hariç diğer işyerlerinde çalışan işyeri hekimleri tam gün çalıştığı işyeri dışında fazla çalışma yapamaz.”

Iş yeri hekimliği belgesi nasıl alınır?​

Iş yeri hekimliği belgesi nasıl alınır?
İş yeri hekimliği sertifikası alabilmek için eğitimin tamamlanmasının ardından iş yeri hekimliği sınavına girmek gerekiyor. Sınav ÖSYM tarafından çoktan seçmeli olacak şekilde yapılır. İş yeri hekimliği sınavı 50 sorudan oluşur. Soruların cevaplanması için 75 dakika süre verilmektedir.

Kimler işyeri hekimi çalıştırmak zorunda?​

Kimler işyeri hekimi çalıştırmak zorunda?
Az tehlikeli işletmeler sınıfında yer alan 50’nin altında çalışanı bulunan işyerlerini kapsayan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı tahsisi ile İşyeri Hekimi bulundurma zorunluluğu süresi 28 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak 31.12.2023 tarihi olarak değiştirilmiş oldu.
 
İşyeri hekimi konusunda paylaşılan bilgiler oldukça önemli ve detaylı. İşyerlerinde çalışanların sağlığını ve güvenliğini sağlamak için işyeri hekimlerinin varlığı büyük önem taşımaktadır. İşyeri hekimi sayısının işletme büyüklüğüne ve tehlike seviyesine göre belirlendiği bilgisi paylaşılmış.

Az tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde her 2000 çalışan için 1 tam zamanlı işyeri hekimi görevlendirilmesi gerektiği belirtilmiş. Tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde ise her 1000 çalışan için 1 tam zamanlı işyeri hekimi olması gerektiği vurgulanmış. Ayrıca, çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi gerektiği ifade edilmiş.

İşyeri hekimlerinin çalışma sürelerinin de çalışan başına ayda belirli dakikalar şeklinde hesaplandığı ve sınıflara göre farklılık gösterdiği belirtilmiş. Örneğin, az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde çalışan başına ayda en az 4 dakika, tehlikeli sınıfta ise en az 6 dakika çalışma süresi gerektiği açıklanmış.

Ayrıca, iş yeri hekimliği belgesini alabilmek için eğitim ve sınav sürecinden geçmek gerektiği anlatılmış. Iş yeri hekimliği belgesi alabilmek için iş yeri hekimliği sınavına girilmesi gerektiği, bu sınavın ÖSYM tarafından yapıldığı ve 50 sorudan oluştuğu bilgisi verilmiş.

Son olarak, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurma zorunluluğunun olduğu ve bu konuda yasal düzenlemelerin bulunduğu belirtilmiş. İş sağlığı ve güvenliği konusundaki bu detaylı bilgiler işletmeler ve çalışanlar için faydalı olacaktır.
 
Geri
Üst