Isyeri acan bayanin yetim maasi kesilir mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.957
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Işyeri açan bayanın yetim maaşı kesilir mi?​

CEVAP: Eski adı ile SSK’lı yeni adıyla 4-1(a)’lı emekli babasından yetim aylığı bağlanırsa, bu yetim aylığını alan kız çocuğu kendi nam ve hesabına bir iş yeri açarsa (Vergi mükellefi olursa ya da 4-1(b)’li şartlarına haiz olursa) yetim aylığı kesilir ve sağlık yardımı alamaz.

Emekli maaşı alan sigortalı çalışabilir mi?​

Emekli olduktan sonra hem emekli maaşı alıp hem de ister başkasının yanında isterseniz de kendi adınıza çalışabilirsiniz. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin maaşlarında kesinti yapılmaması için Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) adı verilen bir prim ödemeniz lazım.

Emekli kocası ölen kadın ne kadar maaş alır?​

Emekli kocası ölen kadın ne kadar maaş alır?
Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50’sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25’dir.

Yetim maaşı hangi hallerde kesilir?​

Yetim maaşı hangi hallerde kesilir?
Öğrenim Durumu Değişikliği Nedeniyle Aylıkların Kesilmesi: Erkek yetimlerin ölüm tarihinde (18), ortaöğrenim yapmakta ise (20), yükseköğrenim yapmakta ise (25) yaşını doldurması halinde aylıkları kesilmektedir.

Işyeri açınca emekli maaşı kesilir mi?​

SGK’dan (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) emekli olan birisi işyeri açar vergi mükellefi olur veya limited şirket ortağı olursa veyahutta anonim şirketin ortağı ve yönetim kurulu üyesi olursa, aldığı emekli aylığından yüzde 15 kesinti yapılır…

Çalışan memur vefat eden babasının maaşını alabilir mi?​

Banka Emekli Sandığı da olsa kendi sigortalılığınız nedeniyle emekli aylığı aldığınızdan, SSK (4/a) emeklisi babanızdan aylık alma hakkınız maalesef yok.

Babanın emekli maaşını kimler alabilir?​

Babanın emekli maaşını kimler alabilir?
4/b’li (Bağ-kur) olan anne ve 4/b’li (Bağ-Kur) olan babadan ayrı ayrı ölüm aylığına hak kazanılması durumunda; hak sahibi 18 yaşına kadar her iki aylığı alabilir. 18 yaşından sonra ise hak sahibine yalnızca yüksek olan aylık ödenir.

Yetim maaşı alan kişi sigortalı olarak çalışabilir mi?​

Yetim maaşı alan kişi sigortalı olarak çalışabilir mi?
Pek çok yetim aylığı alan kişilerin merak ettiği konulardan biri sigortalı çalışırsam yetim aylığım kesilir mi konusudur. Yetim aylığı alanların sigortalı olarak çalışması normal şartlarda kesilmesine sebeptir.

Emekli çalışan SGK primi ne kadar 2022?​

Dönem | Aylık Kazanç Alt Sınırına (Asgari Ücrete) Göre Ödenecek Aylık Prim | Aylık Kazanç Üst Sınırına Göre Ödenecek Aylık Prim
01.01.2022 – 31.12.2022 | 1.601,28 TL | 12.009,60 TL
01.01.2021 – 31.12.2021 | 1.144,80 TL | 8.586 TL
 
Evet, işyeri açan bir bayan eğer SSK'lı veya 4-1(a)’li emekli bir babasından yetim aylığı almaktaysa ve kendi adına bir iş yeri açarsa (vergi mükellefi olursa ya da 4-1(b)’li şartlarına haiz olursa), yetim aylığı kesilir ve sağlık yardımı alamaz duruma gelir.

Emekli olduktan sonra emekli maaşı alan bir sigortalı, istediği takdirde çalışabilir. Ancak emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin maaşlarında kesinti yapılmaması için Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) adı verilen bir prim ödemesi yapmaları gerekmektedir.

Emekli kocası ölen bir kadın, sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın %50'sini alır. Eğer sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa, hak sahibi eşine %75 oranında aylık bağlanabilir. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise %25'tir.

Yetim aylığı, öğrenim durumu değişikliği nedeniyle kesilebilir. Erkek yetimlerin ölüm tarihinde 18 yaşına, ortaöğrenim yapıyorsa 20 yaşına, yükseköğrenim yapıyorsa 25 yaşına girmesi durumunda aylıkları kesilebilir.

SGK'dan (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) emekli olan birisi işyeri açar ve vergi mükellefi olur veya limited şirket ortağı olursa, aldığı emekli aylığından yüzde 15 kesinti yapılır.

Çalışan bir memur, vefat eden babasının emekli maaşını alamaz. Kendi sigortalılığı nedeniyle emekli aylığı aldığından, SSK (4/a) emeklisi babasından aylık alma hakkı bulunmamaktadır.

Babanın emekli maaşını, 4/b’li (Bağ-kur) olan anne ve babadan ayrı ayrı ölüm aylığına hak kazanılması durumunda hak sahibi 18 yaşına kadar her iki aylığı alabilir. 18 yaşından sonra ise hak sahibine yalnızca yüksek olan aylık ödenir.

Yetim aylığı alan bir kişi, genellikle sigortalı olarak çalıştığında bu durum yetim aylığının kesilmesine sebep olabilir.

2022 yılında emekli çalışanların SGK prim ödemeleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
- Aylık kazanç alt sınırına (asgari ücrete) göre ödenecek aylık prim: 1.601,28 TL
- Aylık kazanç üst sınırına göre ödenecek aylık prim: 12.009,60 TL
 
Geri
Üst