- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 257.059
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Işverenlerle idare organları arasındaki iş kanunundan doğan uyuşmazlıkların çözümü için hangi mahkemeye başvurulur?
İdarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolunun açık olması (Anayasa m. 125, I) hukuk devleti ilkesinin bir gereğidir. İdare ile bireyler arasında çıkan uyuşmazlıklar, “idari yargı” sisteminin benimsendiği ülke- mizde, bu amaçla kurulmuş olan idare mahkemelerince çözümlenmekte- dir.Aynı konu hakkında yeniden dava açılabilir mi?
Dava konusu uyuşmazlık hakkında kesin hüküm bulunuyorsa, aynı konuda, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanılarak yeni bir dava açılamaz.Iş mahkemesi hangi yargı kolu?
İş mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulanır (7036 sayılı Kanun m.7). Basit yargılama usulünün özellikleri şunlardır: Basit yargılama usulünde mahkemede dava açılması ve davaya cevap verilmesi bir dilekçe ile olur.
Derdest olan dava ne demek?
Derdest dava, daha önce aynı taraf ve konuda açılan davanın kesinleşmeden aynı ya da bir başka mahkemede tekrar açılması olarak ifade edilir. Bu durumda ikinci davanın usulden reddedilmesine karar verilecektir.Bireysel hak uyuşmazlığı nedir?
Hak uyuşmazlığı, işçi ile işveren arasında kurulan iş ilişkilerinin dayanağı iş sözleşmesi, toplu iş sözleşmesi ve mevzuat ile taraflara verilen haklara ilişkin, taraflar arasında hakkın uygulanması veya farklı değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkan uyuşmazlıklar olarak tarif edilmektedir.Bireysel menfaat uyuşmazlığı nedir?
Menfaat uyuşmazlıkları ise, mevcut bir hakkın değiştirilmesi ya da yeni bir hakkın meydana getirilmesi amacıyla çıkarılan uyuşmazlıklardır. Bireysel iş uyuşmazlıkları, işçi ile işveren arasındaki bireysel iş ilişkilerinden doğan uyuşmazlıklardır.