AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isverenler neden sendikali olma ihtiyaci duyar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Işverenler neden sendikalı olma ihtiyacı duyar?​

Neden Sendikalı Olmalıyız; Fazla Mesai, İkramiye, Hafta Tatili Çalışması, Tazminat, İhbar, İzin vs. Konulardaki Haklarımızı Alabilmek için. Toplu İş Sözleşmesi Hakkımızı Elde Etmek ve Kullanabilmek için. İşyeri Çalışma Koşullarını Daha İyi Hale Getirmek için. İş Kazalarını ve Meslek Hastalıklarını önlemek için.
Sendikacılığın gelişmesinde en etkili olan gelişme nedir?
Cumhuriyet sonrası işçi hareketi ve sendikacılığın gelişmesinde sanayileşme hareketlerinin büyük etkisi oldu. Osmanlıdan alınan güçlü bir sanayileşme ve kitlesel anlamda işçi bulunmuyordu. yasaktı.Dolayısıyla sendikaların kuruluşu yasaktı.
İşverenlerin işçilere göre geç örgütlenmesinin sebepleri nelerdir?
işveren örgütlerinin olması, yetersiz sendikacılık bilinci ve güçlü olmayan işçi sendikaları (Akbıyık, 2012: 49-50)ve 1960 yıllara kadar işverenlerin örgütlenmesini güdüleyecek güçlü nedenlerin henüz doğmaması (Tokol, 2014:96), işveren sendikalarının geç gelişimine neden olmuştur.

Bir işyerinde sendika nasıl düşer?​

Nasıl sona erer? Grevi uygulayan sendikanın, yetki tespiti için başvurduğu tarihte işyerindeki üyesi bulunan işçilerin dörtte üçünün sendika üyeliğinden ayrılması halinde grevin sona erdirilmesi talep edilebilir. Üyelerin kaybı halinde grev kendiliğinden durmamaktadır.
Sendikacılığın genel amacı nedir?
Sendikaların varlık nedenlerinden birisi, güçlü işveren karşısında tek tek güçsüz olan işçilerin güçlerini tek çatı altında birleştirerek, işverenle eşit koşullarda çalışma koşullarını toplu pazarlık yoluyla belirlemektir. İşçilerin çalışma yaşamı ile ilgili hak ve çıkarlarını sadece işveren etkilemez.
Dünyada ilk sendika nerede kuruldu?
İşçi sınıfı yasal anlamda sendikalarına kavuşmak için uzun yıllar mücadele etti. Sendikal birlikler şeklinde kurulan ilk örgütlenme çalışmalarının üzerinden 100 yılı aşkın bir süre geçtikten sonra 1820 yılında yine İngiltere’de ilk yasal sendika kuruldu.
Sendikalar sanayi devrimi sonrası ortaya çıkan çalışanlarla işverenler arasındaki güç eşitsizliğini ortadan kaldırmak için oluşturulmaya başlamıştır. Sendikal yapılanma öncesi iş koşullarına itiraz, yardımlaşma dernekleri ve meslek sandıkları aracılığıyla olmuştur.
İşveren sendikaları nedir?
TÜZÜK İLANLARI (Konfederasyon)
İşçi sendikasının yetkisi hangi hallerde düşer?
(2) İşçi sendikası, çağrı tarihinden itibaren otuz gün içinde yapılacak olan ilk toplantıya gelmez veya aynı süre içinde toplu görüşmeye başlamazsa yetkisi düşer. (3) Toplu görüşmenin süresi, ilk toplantı tarihinden itibaren altmış gündür.” hükmü bulunmaktadır.

Bir fabrikaya sendika nasıl getirilir?​

Sendikanın yetkili sayılmasının ikinci şartı ise işyeri barajıdır. Sendika toplu iş sözleşmesi yapmak istediği işyerinde çalışan işçilerin en az yarıdan bir fazlasını kendisine üye kaydetmek zorundadır. Aksi takdirde işkolu barajını geçse de yetki alamayacaktır.
Sendikaların amacı nedir neden vardır?
Sendika; İşçilerin ya da işvrenlerin ayrı ayrı olmak üzere iş, kazanç, toplumsal ve kültürel konular yönünden çıkarlarını korumak, yeni haklar sağlamak ve onları daha da geliştirmek amacıyla aralarında yasalar uyarınca kurdukları birlik olarak tanımlanır.
 

Similar threads

Geri
Üst