Isverenin sorumlulugu kusursuz sorumluluk mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
132.565
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

İşverenin sorumluluğu kusursuz sorumluluk mu?​

Kusursuz sorumlulukta işverenin iş kazasından sorumlu olması için kusurlu olmasına gerek yoktur. İş kazası ile kaza sonucunda ortaya çıkan zarar arasında uygun nedensellik bağının bulunması işverenin sorumlu olması için yeterlidir. Tehlike sorumluluğu ise en ağır kusursuz sorumluluk halini oluşturmaktadır.
İş kazalarında sorumluluk kime aittir?
İşverenin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almaması nedeniyle iş kazası meydana gelebilmektedir. Ne yazık ki ülkemizde iş kazaları sıklıkla yaşanmaktadır. İşçiyi gözetme borcu altında olan işveren, iş kazası nedeniyle meydana gelen sonuçlardan hukuki ve cezai anlamda sorumlu tutulmaktadır.
Iş kazasına sebep olan üçüncü kişiler yasal olarak sorumlu tutulur mu?
Sigortalı, sosyal güvenlik kanunlarının uygulanması açısından üçüncü kişi sayılamaz. Üçüncü kişi hakkında işvereni-bu kimse iş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına tutulan sigortalının işvereni olsa bile-ancak kendisinin de kusurlu bulunması halinde sorumlu olacaktır.

İş kazalarında cezai sorumluluk hangi kanunda düzenlenmiştir?​

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 4. maddesi uyarınca işveren, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemlerin alınmasından asli olarak sorumlu olup işverenin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle iş kazası gerçekleşmesi ve iş kazası sonucunda işçinin ölmesi veya yaralanması …
Iş sağlığı ve güvenliği kusur sorumluluğu nedir?
unsuru, sorumluluğun kurucu unsurudur. Bu sorumlulukta kusur olmazsa, sorumluluk olmaz kuralı geçerlidir. İş sağlığı ve güvenliği yönünden kusur, işverenin kendisi için sözleş- me ya da mevzuatla getirilmiş olan yükümlülüklere aykırı davranmasını ifade etmektedir.
İş kazası tutanağını kim düzenler?
İşveren tarafından meydana gelen SGK’ya üç iş günü içerisinde bildirilmeli ve iş kazasına ilişkin bir tutanak düzenlenmelidir. İş kazası tutanağı, 5510 sayılı kanunun iş kazası olarak saydığı durumların gerçekleşmesi halinde işveren tarafından tutulması gereken bir tutanaktır.
İşverene yardımcı olan, ancak işveren vekili sayılmayan kişiler de aynı şekilde üçüncü kişi sayılır (Sosyal Güvenlik Dünyası Dergisi – 90. Sayı, İş Kazası Nedeniyle Üçüncü Kişilerin Sorumluluğu / Mucip AVCU – Hüseyin SARAN). …
Iş kazalarında 3 bir kişinin kusuru var ise yapılan ödemelerden Bu kişiler sorumlu mudur?
5510 sayılı Kanunun 21/4 maddesi hükmüne göre; İş kazası, meslek hastalığı ve hastalık, üçüncü bir kişinin kusuru nedeniyle meydana gelmişse, sigortalıya ve hak sahiplerine yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değerinin yarısı, zarara sebep olan …
İş kazası sonucu oluşan işveren kusurunun cezai yönden yaptırımları aşağıdaki hangi mevzuatta yer alır?
Söz konusu mevzuata MEVZUAT sayfasından ulaşabilirsiniz. Bunun tek istisnası ise; işyerinde meydana gelen tüm kazalar iş kazası sayıldığından, işçiyi işyerinde kasten öldüren veya yaralayan işveren veya üçüncü kişi, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 81 ve 85 inci maddelerine istinaden hapis cezasıyla cezalandırılır.

İş kazası sayılan haller hangi kanunda bahsedilmiştir?​

6331 sayılı Kanunun 14’ncü maddesi gereğince iş kazası ile ilgili rapor tanzim edilmelidir.
 
Geri
Üst