- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 255.857
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
İşverenin işçiyi gözetme borcu kapsamı nelerdir?
Borçlar Hukuku hükümlerine göre; işverenin işçiye karşı, ücret ödeme ve eşit işlem yapma borcunun haricinde, işçiyi gözetme ve koruma borcu bulunmaktadır. Gözetme borcu işverene, işçinin çıkarları doğrultusunda davranma, onu koruma ve yardımcı olma, işçiye zarar verebilecek davranışlardan kaçınma borcu yükler.Öğretide baskın görüşe göre bir uygulamanın işyeri uygulamasına dönüşebilmesi için o uygulamanın arka arkaya en az kaç kez tekrarlanması gerekir?
iş kanunun 22. maddesine göre, “işveren, … işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir”.öğretide baskın olan görüş bir uygulamanın işyeri uygulamasına kabul edilebilmesi onun arka arkaya en az üç kez tekrarlanmasına bağlıdır.
İşverenin işçiyi gözetme borcuna aykırılıktan doğan tazminat davalarında zaman aşımı süresi kaç yıldır?
e) İşverenin işçiye hataen ödediği kıdem ve ihbar tazminatı ile işçilik alacaklarını geri isteme hakkına uygulanacak zamanaşımı süresi, 818 sayılı Borçlar Kanunu 66.maddesine göre (1) ve (10) yıldır.Bu süre 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 82.maddesinde (2) ve (10) yıldır.
Işyeri uygulaması oluştuktan sonra işveren tarafından tek taraflı olarak kaldırılabilir mi?
İşverenin tek taraflı davranışıyla işçiler nezdinde talep hakkı doğuran bu uygulamalar, işverenin isteğiyle ortadan kaldırılamamaktadır[6]. Zira artık işyeri uygulaması bir çalışma koşuludur ve işyeri uygulamasının kaldırılması işçinin çalışma koşullarında değişiklik yapmak anlamına gelmektedir.Işyeri uygulaması nasıl değiştirilir?
İşyeri Uygulamasında Değişiklik İşveren işyeri uygulamasıyla oluşan esaslı bir değişikliği durumu işçiye yazılı bir şekilde bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve altı gün içinde işçi tarafından kabul edilmeyen değişiklikler geçerlilik kazanamaz.
Tazminat zaman aşımına uğrar mı?
Söz konusu tazminatlar kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin bildirim şartına uyulmaksızın feshinden kaynaklanan ihbar tazminatı, kötüniyet tazminatı ve iş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminatlar olarak sıralandı. Tüm bu tazminatlarda zamanaşımı süresi 5 yıl ile sınırlandırıldı.
İş Sözleşmesinde Ücret Kararlaştırılmamışsa Ne Olur? İşçi ve işveren, asgari ücretin altında kalmamak kaydıyla ücretin miktarını serbestçe kararlaştırabilirler. İş sözleşmesinde ücret miktarının açıkça belirtilmemiş olması iş sözleşmesinin bulunmadığı anlamına gelmez.
İşveren borcu nelerdir?
İş Hukukunda İşverenin Borçları