AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isverenin hakli neden bildirmeden feshi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İşverenin haklı neden bildirmeden feshi?​

Daha önce de belirtildiği gibi, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin haklı bir neden var olmaksızın feshedilebilmesi ancak feshin işveren tarafından işçiye ihbar edilmesi koşuluyla mümkündür. Aksi takdirde, işçinin ihbar tazminatı talep hakkı doğabilecektir.

Türkiye’de işçi hakları nelerdir?​

Türkiye’de işçi hakları nelerdir?
İşçi hakları arasında önemli bir yer tutan fazla çalışma ücretinin ödenmemesi halinde işçi iş akdini haklı nedenle feshedebilir.
- 5) Yıllık İzin Hakkı 1 – 5 yıl arası kıdemi olan işçiler 14 gün.
- 6) Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti Hakkı
- 7) Hafta Tatili Ücreti Hakkı
- 8)AGİ (Asgari Geçim İndirimi) Hakkı

Geçerli neden ve haklı neden ayrımı?​

Geçerli nedenle fesih, iş güvencesi olan işçileri işten çıkarmak için oluşması gereken fesih nedenleridir. Şayet haklı neden varsa işçinin iş güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın iş sözleşmesi feshedilebilir.

5 ay çalışan işçi tazminat alabilir mi?​

5 ay çalışan işçi tazminat alabilir mi?
BİLDİRİM SÜRESİNE DİKKAT İhbar tazminatı alabilmek için kıdem tazminatını hak etme şartı da bulunmuyor. Üstelik 1 yıl değil 6 ay çalışmak yeterli oluyor. Yasalarımıza göre işverenin de işçinin de iş sözleşmesini feshedeceğini belli bir süre önce karşı tarafa bildirme zorunluluğu bulunuyor.

4 D sürekli işçi hangi kanuna tabi?​

4/d kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.

Tutukluluk süresi kıdemden sayılır mı?​

Tutukluluk süresi kıdemden sayılır mı?
Yani işçinin tutuklulukta geçirdiği süreler, sürenin uzunluk ya da kısalığına bakılmaksızın kıdem hesabında dikkate alınmayacaktır.

On yıllık kıdemi olan bir işçinin tutuklanması durumunda işveren ne kadar bir süre bekledikten sonra sözleşmeyi haklı nedenle derhal feshedebilir?​

Ancak İşverenin, işçinin tutukluluğu veya gözaltına alınması durumunda işçiyi hemen işten çıkarma hakkı bulunmamaktadır. İşçinin kıdemine göre belirlenen ihbar sürelerini (2-8 hafta) aşan tutukluluk hali söz konusu ise işverenin derhal haklı nedenle fesih hakkı gündeme gelebilir.

Tutuklu işçiye maaş ödenir mi?​

Tutuklu işçiye maaş ödenir mi?
Tutuklu İşçiye Ücreti Ödenir mi? Tutuklandığı için işe devam edemeyen işçinin iş sözleşmesi askıya alınır. Yani bu sürelerde ücretsiz izinde sayılacaktır. İşveren, işçinin tutuklu ya da gözaltında olduğu günler için işçiye ücret ödemek zorunda değildir.
 
İşverenin haklı neden bildirmeden feshetmesi durumunda, belirsiz süreli iş sözleşmelerinde fesih ancak işçiye bildirim yapılması şartıyla olabilir. Aksi takdirde işçi ihbar tazminatı talep edebilir.

Türkiye'de işçi hakları arasında önemli olan unsurlardan biri de fazla çalışma ücretinin ödenmesidir. İşçi, bu hakkının ihlal edilmesi durumunda haklı nedenle fesih hakkını kullanabilir. Diğer önemli haklar arasında yıllık izin hakkı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti hakkı, hafta tatili ücreti hakkı ve AGİ (Asgari Geçim İndirimi) hakkı bulunmaktadır.

Geçerli nedenle fesih, iş güvencesi olan işçileri işten çıkarmak için oluşması gereken nedenleri ifade eder. Haklı neden varsa ise işçinin iş güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın iş sözleşmesi feshedilebilir.

5 ay çalışan bir işçi, ihbar tazminatı alma hakkına sahiptir. 6 aydan daha az süre çalışan işçiler dahi ihbar tazminatı talep edebilirler.

4/d kapsamında çalışan işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri bu işçilere uygulanmaz.

Tutukluluk süresi işçinin kıdemi hesaplanırken dikkate alınmaz. İşçinin tutuklu olduğu süreler, kıdem hesabında göz önünde bulundurulmaz.

On yıllık kıdemi olan bir işçinin tutuklanması durumunda, işverenin haklı nedenle feshetmek için belirli bir süre beklemesi gerekmektedir. Tutukluluk hali ihbar sürelerini aşarsa, işveren derhal haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebilir.

Tutuklu işçiye tutuklanma süresinde maaş ödenmez. İşçinin iş sözleşmesi askıya alınır ve ücretsiz izinde sayılır. İşveren, işçinin tutuklu veya gözaltında olduğu günler için ücret ödeme yükümlülüğüne sahip değildir.
 

Similar threads

Geri
Üst