- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 244.655
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
İşverenin askerlik veya kanuni bir ödev nedeniyle işten ayrılan işçi ile sözleşme yapma zorunluluğunun doğması için ne gereklidir?
Her şeyden önce işçi, askeri ve kanuni ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işverene başvurmalıdır (Çenberci, 1986, 761). İşçinin, bu haktan yararlanması için eski işyerine ödevin sona ermesinden itibaren 2 ay içinde usulünce başvuruda bulunması gerekir.Askerlik nedeniyle işten ayrılan çalışanın tekrar işe almayan işveren için yasal yaptırım nedir?
Bu zorunluluğa aykırı davranan işverenin, işe almadığı eski işçisine 3 aylık ücreti tutarında bir tazminat ödemesi gerekiyor. Bu tazminat “Askerlikten Doğan Tazminat” olarak adlandırılıyor.Askere giden bir işçinin iş sözleşmesi en az kaç ay askıda kalmaktadır?
Askere giden bir işçinin iş sözleşmesi en az kaç ay askıda kalmaktadır?Askerlik nedeniyle kıdem tazminatı almak isteyen bir kişi de iş yerinde en az 1 yıl çalışmış olmalıdır. 1475 sayılı İş Kanununun 14 maddesine göre işçi muvazzaf askerlik nedeniyle işten ayrıldığında kıdem tazminatına hak kazanacak ise de ihbar tazminatına hak kazanamaz.
Askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesinin feshi edenlerin terhis tarihinden itibaren kaç gün içerisinde ayrıldığı kuruma başvurması gereklidir?
Askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesinin feshi edenlerin terhis tarihinden itibaren kaç gün içerisinde ayrıldığı kuruma başvurması gereklidir?İş Yasasının 31/ son maddesindeki 3 aylık tazminatı talep edebilmek için askerlik ödevinin sona ermesinden itibaren 2 ay içinde işverene başvuruda bulunmak gerekir.