Isveren isten cikis kodunu degistirebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
223.141
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

İşveren işten çıkış kodunu değiştirebilir mi?​

İşçi işten ayrıldıktan sonra 11. Gün ve sonrası olduysa, artık işveren kafasına göre çıkış kodu değiştiremez. Ama 10 günlük süre aşılmışsa, çıkış kodunun değiştirilmesi için artık SGK’ya işveren tarafından dilekçe verilmesi ve bu dilekçe ekinde de durumu kanıtlayıcı belgelerin yer alması gerekir.

İşçinin işten ayrılmasının ardından 10 gün geçmemişse, hiçbir sorun olmayacaktır ve işveren işten ayrılış kodunu dilediği gibi değiştirebilir.

Meslek kodu tazminatı etkiler mi?​

Eğer çalışan gerçek prime esas kazancı yani işyerinden aldığı gerçek ücretinin brütü üzerinden SGK’ya bildiriliyorsa, işyerinde yaptığı işe ait gerçek meslek kodu yerine bir başka mesleğe ait meslek kodunun SGK’ya bildirilmiş olması/bildirilmesi o çalışan için normalde herhangi bir hak kaybına yol açmaz.
Kod 2 ne demek?
2 Numaralı Kod – Deneme Süreli İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Feshi; Deneme süresi içerisinde veya sonunda sözleşme işçi tarafından sona erdirilmişse bu kod seçilecektir.

Hangi kodlar işsizlik maaşı alır?​

İşten çıkış kodu silinir mi?​

Bu konuda 2013/11 Sayılı SGK Genelgesi’ne göre; “sigortalıların işten ayrılış nedenine yönelik talepleri işverenle birlikte müracaat etmişse değiştirilecek, bunun dışında sigortalı taleplerinde işten ayrılış nedeni ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır”.
Çıkış kodu kaç gün içinde değiştirilir?
Yani işçi işten ayrıldıktan sonra 10 günlük süre içerisinde işten çıkış kodu işveren tarafından sistem üzerinden düzeltme beyanı ile değiştirilebilir. 10 günlük sürenin ardından ise kuruma başvuru yapılması gerekmektedir.
Meslek kodu hem çalışanın hakkını korumak hem de şirketin yasalara uygunluğunu denetlemeyi amaçlıyor. Meslek kodu uygulamasının hedeflerinden biri, yüksek maaşı hak eden meslek sahibi bireylerin Kurum’a asgari ücret üzerinden bildirilmesini önlemek ve çalışanın hak ettiği ücreti almasını sağlamaktır.
Çalıştığınız iş SGK’ya göre yıpranma hakkı olan bir meslek sınıflamasındaysa erken emeklilik mümkün. Bu nedenle meslek kodlarının doğru girilmesi büyük önem taşıyor. Çünkü bazı meslekler erken emeklilik yolunu açıyor.
İşten çıkış nedeni 2 ne demek?
2- Deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi: Deneme süresi içerisinde veya sonunda sözleşme işçi tarafından sona erdirilmişse bu kod seçilecektir. Bu kodun seçilmesi halinde yine işçiye tazminat ödenmeyecek ve işsizlik maaşı ödemesi yapılmayacaktır.

01 kodu nedir?​

Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi, SGK İşten Ayrılış Kodlarında 01 olarak karşılık görmektedir.

Kod 49 ne demek?​

Kod 49: İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması demektir.
SGK çıkış kodu kaç günde değişir?
İşten Çıkış Kodu Nasıl Düzeltilir? İşten çıkış bildirgesi, işçinin işten ayrılmasından itibaren, 10 gün içerisinde düzenlenmelidir. İşten çıkış kodu hatalı olarak verilen ya da bilinçli olarak yanlış yazılan işçi, işverene 10 gün içerisinde başvuru yapmalıdır.
 
Geri
Üst