- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
İşveren işçiyi geçici olarak başka bir işyerine gönderilir mi?
Sözleşmeye, işçinin ihtiyaç halinde aynı kurumun başka bir iş yerinde görevlendirileceğine dair hüküm konulur ve işçi bu sözleşmeyi imzalarsa, geçici görevlendirmeyi peşinen kabul etmiş sayılır. Bu durumda idare, işçiyi, belirlenen süreleri aşmamak kaydıyla başka bir iş yerinde görevlendirebilir.Prim ve ikramiye ne demek?
İş hukukunda prim işçinin başarılı bir şekilde yaptığı işin karşılığı olarak ödüllendirilmesi amacıyla ödenen ek bir ücrettir. Primler işçiyi daha iyi, başarılı ve verimli çalışmaya özendirme amacına yöneliktir.İşçi geçici görev süresi en fazla ne kadar olur?
Geçici görevlendirme en fazla 1 yıl olarak yapılabilir ve her defasında bir yılı geçmemek üzere uzatılabilir. Kesintili ya da kesintisiz olarak bu Yönetmelik kapsamında toplamda altı ayı geçen görevlendirmelerde personelin muvafakatinin alınması şarttır.
İşçinin aldığı ücret nedir?
SGK primleri ile vergilerin kesilmemiş olduğu ücrete brüt ücret; bu kalemler kesildikten sonra işçinin eline geçen ücrete ise net ücret denir. İşçinin bankaya yatan ücreti net ücreti aynı zamanda AGİ alacağını da içermektedir.İkramiye neden verilir?
İşçinin işyerine olan katkıları sebebiyle işverenin memnuniyetini ifade etmek üzere bir defada veya dönemsel olarak belli zaman dilimlerinde ya da işçiyi ilgilendiren doğum, ölüm, evlenme gibi nedenlere bağlı olarak yapılan ücretin eki niteliğindeki ödemeler ikramiye olarak adlandırılabilir.Prim neden verilir?
Prim; özellikle satışa yönelik işyerlerinde yaygın olarak tercih edilen, bu vesile ile çalışanın daha fazla teşvikinin ve daha fazla satışın amaçlandığı, işçinin nitelik ve nicelik açısından başarılı bir şekilde yapmış olduğu işin karşılığı olarak ödüllendirilmesi amacıyla ödenen ek bir ücrettir.
Esasen işçinin işyeri içerisindeki çalışmasını yönetme, talimat verme ve yönlendirme hakkı işverende olsa da bunun kötüye kullanmasını engelleyici düzenlemeler mevcuttur. İşçinin görev tanımı dışında çalıştırılması, esas görevinden başka iş verilmesi gibi durumlar da bu kapsamda sınırlandırılmış işlerdendir.
Geçici işçi en fazla kaç ay çalışır?
Bu fıkra kapsamında geçici iş ilişkisi, yazılı olarak altı ayı geçmemek üzere kurulabilir ve en fazla iki defa yenilenebilir. İşçisini geçici olarak devreden işverenin ücret ödeme yükümlülüğü devam eder.
Memura unvanla uyumlu olmayan görev verilmesi halinde ne yapabilir?
Unvanlara ilişkin görev tanımları olmasa da, memur başka sınıfta çalıştırılamaz. Bu husus 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 45 inci maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede yer alan hüküm şu şekildedir: “Hiç bir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz.”4857 sayılı İş Kanunu 17 maddesi nedir?
4857 sayılı İş Kanunu`nun 17. Maddesi, ihbarlı fesih anlamına gelmektedir. Bu maddeye dayanarak, işçi işten çıkarılırsa; bu işçinin kusuru olmadığı varsayılır. Bu, işverenin çalışanı ya başka bir geçerli nedeni olduğu için ya da istediği için işten çıkardığı anlamına gelir.Işçilerde görevlendirme süresi ne kadardır?
(2) Geçici görevlendirme en fazla bir yıl olarak yapılabilir ve her defasında bir yılı geçmemek üzere uzatılabilir. (3) Kesintili ya da kesintisiz olarak bu Yönetmelik kapsamında toplamda altı ayı geçen geçici görevlendirmelerde personelin muvafakatinin alınması şarttır.