AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isveren iscinin gorev yerini degistirebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İşveren işçinin görev yerini değiştirebilir mi?​

Madde 22 – İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir.

İşveren çalışma günlerini değiştirebilir mi?​

Ancak bu mutlak bir yetki değil, kurala bağlanmış bir yetkidir. Buna göre, işçi ve işveren anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Ancak, işveren, çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği, durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir.

İşveren işçiyi başka işte çalıştırılabilir mi?​

İşveren işçiyi başka işte çalıştırılabilir mi?
İş Kanunu’na göre, bir işyerinde haftalık azami çalışma süresi olan 45 saati geçmemek kaydıyla işçilerin asıl işinin dışında ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır. Uygulamada kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilerin birden fazla işyerinde çalıştıkları yaygın olarak görülmektedir.
İşyeri değişikliği de İş Kanunu 22.madde kapsamına giren bir değişikliktir. Bunun için öncelikle işçiye yazılı olarak bildirimde bulunmak ve rızasını aramak gerekir. Eğer işçinin işyeri değişikliğine rızası yoksa işveren, işçiyi başka bir işyerinde görevlendiremez.

İşveren işçiyi geçici olarak başka bir işyerine gönderilir mi?​

Sözleşmeye, işçinin ihtiyaç halinde aynı kurumun başka bir iş yerinde görevlendirileceğine dair hüküm konulur ve işçi bu sözleşmeyi imzalarsa, geçici görevlendirmeyi peşinen kabul etmiş sayılır. Bu durumda idare, işçiyi, belirlenen süreleri aşmamak kaydıyla başka bir iş yerinde görevlendirebilir.

Çalışanın işinde ve görev yerinde planlı yer değişikliği nedir?​

İşçinin uzun süredir çalıştığı ve ustalık kazandığı görevinden alınarak, vasıf gerektirmeyen başka bir bölümde çalışmaya zorlanması, iş şartlarında esaslı ve işçi aleyhine sonuç veren bir değişikliktir.

3 yıla kaç gün ihbar?​

3 yıla kaç gün ihbar?
Hizmet süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi ihbar süresi, 4 Hafta (28 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan işçiler için ihbar süresi ise, 6 Hafta (42 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 3 yıldan fazla süren işçiler için ihbar süresi, 8 Hafta (56 gün) olarak belirlenmiştir.

Fesih sebebi değiştirilebilir mi?​

İşveren, fesih bildiriminde gösterdiği fesih sebebi ile bağlıdır. İşe iade davasındaki savunmasında ilaveten başka bir sebep ileri süremeyeceği gibi bu sebepten farklı bir sebebe dayanamaz.

İşçi geçici görev süresi en fazla ne kadar olur?​

Geçici görevlendirme en fazla 1 yıl olarak yapılabilir ve her defasında bir yılı geçmemek üzere uzatılabilir. Kesintili ya da kesintisiz olarak bu Yönetmelik kapsamında toplamda altı ayı geçen görevlendirmelerde personelin muvafakatinin alınması şarttır.

Geçici işçi en fazla kaç ay çalışır?​

Geçici işçi en fazla kaç ay çalışır?
-İşletmenin ortalama iş kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek ölçüde ve öngörülemeyen şekilde artması hâlinde, geçici iş ilişkisi en fazla dört ay süreyle kurulabilir, ancak toplam sekiz ayı geçmemek üzere en fazla iki defa yenilenebilir.
Bunun için öncelikle işçiye yazılı olarak bildirimde bulunmak ve rızasını aramak gerekir. Eğer işçinin işyeri değişikliğine rızası yoksa işveren, işçiyi başka bir işyerinde görevlendiremez. İşveren çalışma koşullarında esaslı bir değişikliğe gidecek ise bu değişikliği işçiye yazılı olarak bildirmek zorundadır.

İşveren işçiye ücretsiz izin vermek zorunda mı?​

Kanun tarafından işçiye tanınan ücretsiz izin hakkının kullanılmasında işverenin herhangi bir takdir yetkisi bulunmamaktadır. Bu gibi durumlarda işveren işçiye izin vermekle yükümlüdür. İzin vermemesi halinde ise idari para cezasına mahkum edilir.

Ücretsiz izin süresi ne kadar olabilir?​

Bu izin talebi 6 aya kadar olmalıdır. İlk başta ücretli izne ayrılan kişi bu izni uzattığı zaman maaş alamaz. Çünkü ücretli çıkılan izin bittiği zaman alınan izin ücretsiz olarak verilmektedir. Bu şekilde izne devam eden kişi maaş alamaz.

Hangi hallerde ücretsiz izin verilir?​

Hangi hallerde ücretsiz izin verilir?
İlki kanundan doğan ikincisi ise tarafların anlaşmaları doğrultusunda söz konusu olan ücretsiz izindir. Kanundan doğan haller; işçinin evlenmesi, yakın birinin vefatı, yol izni, mazeret izinleri ve doğum iznidir. İkincisi ise tarafların anlaşmaları doğrultusunda söz konusu olan aylıksız izindir.

Özel sektör ücretsiz izin nasıl alınır?​

Özel Sektörde Ücretsiz İzin Nasıl Alınır? 4857 sayılı kanunun 56 ve 74.maddelerinde işçinin talebi doğrultusunda işveren izin vermek zorundadır. Yol ve analık izinleri verilmesi zorunlu olan özel sektörde ücretsiz izin hakkı içindedir. Bunalar için işverenin onayının alınması şartı aranmamaktadır.
 
İşverenin işçinin görev yerini değiştirebilmesi için, çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik yapması gerekmektedir. Bu değişiklik işçiye yazılı olarak bildirilmeli ve işçinin rızası alınmalıdır. İşveren, çalışma günlerini değiştirebilir ancak yine aynı şekilde bu değişikliği yazılı olarak bildirerek işçinin rızasını almalıdır.

İşveren, işçiyi başka işte çalıştırabilir ancak bu durumda da belirli kurallara uymalıdır. İş Kanunu'na göre, işçinin haftalık çalışma süresi 45 saati geçmemek kaydıyla, asıl işinin dışında başka bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak işyeri değişikliği de İş Kanunu'nun 22. maddesi kapsamına girer ve işçiye yazılı bildirimde bulunularak rızası alınmalıdır.

Geçici görevlendirmelerde ise, işçinin ihtiyaç halinde farklı bir iş yerine gönderilmesi söz konusu olabilir. Bunun için işçiye sözleşmede belirli hükümler konularak durum önceden kabul edilmelidir. Geçici görev süresi genellikle bir yıldan fazla olmamalıdır ve her defasında bir yıl geçmemek üzere uzatılabilir.

Ücretsiz izin verilmesinde ise kanundan doğan durumlar ve tarafların anlaşması gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Özel sektörde ücretsiz izin talep edilmesi durumunda işverenin belli yasal süreçleri takip etmesi gerekmektedir. İşveren, iznin verilmesi durumunda idari para cezasına tabi olabilir.
 
Geri
Üst