AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isveren icin hangi durumda bildirim suresini beklemeksizin is sozlesmesini derhal fesih hakki dogmaz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.526
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İşveren için hangi durumda bildirim süresini beklemeksizin iş sözleşmesini derhal fesih hakkı doğmaz?​

İş sözleşmesinin süresi belirli ya da belirsiz olsun, Kanunda gösterilen nedenlerden birinin gerçekleşmesi halinde işçi ya da işveren buna dayanarak sözleşmeyi sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin derhal feshedebilir (İş K, m. 24, 25).

Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işcinin talebine yönelik ne kadarlık sürede yazılı cevap vermesi gerekir?​

b) 101 ile 300 işçi arasında ise, en az yüzde on oranında işçinin, c) 301 ve daha fazla ise, en az 30 işçinin, İşine 17 nci madde uyarınca ve bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma sayılır.

İş sözleşmesi Imzalanmazsa ne olur?​

İş sözleşmesi Imzalanmazsa ne olur?
Eğer işveren iş sözleşmesi yapmıyor veya en azından 8. maddenin son fıkrasında yer alan belgeyi vermiyor ise bu durumda bu eylem İş Kanununun 99. maddesine göre idari para cezasını gerektirmektedir. İş akdinin yazılı olması, taraflarca imza altına alınması taraflara ispat açısından kolaylık sağlar.

İş sözleşmesi bozulursa ne olur?​

İş sözleşmesi bozulursa ne olur?
Feshe bağlı bir tazminat doğmaz. Ancak feshe neden olan olaydan ötürü genel hükümlere göre tazminat doğabilir. Feshe bağlı olarak işçi veya işverene yukarıda bahsettiğimiz tazminat sorumluluğu doğar. İş Kanunu 25/2’ye göre fesih haricinde işçi kıdem tazminatı alır.

İşveren hangi durumlarda iş sözleşmesini feshedebilir?​

İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması durumunda işverenin iş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshetme hakkı bulunmaktadır.

Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işverenin işçiye vermek zorunda olduğu yazılı belgenin en geç ne kadar sürede verilmesi gerekir?​

İş Yasası’nın yine 8. maddesine göre “Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak …
 
İşveren için hangi durumda bildirim süresini beklemeksizin iş sözleşmesini derhal fesih hakkı doğmaz sorusuna cevap olarak; İşçi ya da işveren, iş sözleşmesini belirli ya da belirsiz bir süre için yapmış olsun, belirli nedenlerden dolayı sözleşmeyi sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin derhal feshedebilir. Ancak işverenin, işçinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması, işveren hakkında asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması gibi durumlarda bildirim süresini beklemeksizin iş sözleşmesini derhal feshetme hakkı doğmaz.

İşverenin işçinin talebine yönelik yazılı cevap verme süresi ise 101 ile 300 işçi arasında en az yüzde on oranında işçinin, 301 ve daha fazla işçi arasında ise en az 30 işçinin talebine yönelik bir aylık süre içinde cevap vermesi gerekmektedir.

Eğer iş sözleşmesi yazılı olarak yapılmaz veya en azından 8. madde gereği belge verilmezse, İş Kanunu'nun 99. maddesine göre işveren idari para cezasına çarptırılabilir ve iş akdinin yazılı olmaması taraflar açısından ispat açısından zorluklar yaratabilir.

İş sözleşmesinin bozulması durumunda, feshe bağlı bir tazminat doğmaz ancak feshe neden olan olaya bağlı olarak genel hükümlere göre tazminat doğabilir. İş Kanunu'na göre işçi fesih haricinde kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir.

Son olarak, işverenin iş sözleşmesini feshetme hakkı, işçinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi, davranışlarda bulunması ya da işverene karşı şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması gibi durumlarda mevcuttur. Ayrıca, işverenin işçiye vermek zorunda olduğu yazılı belgeleri en geç iki ay içinde sunması gerekmektedir.

Bu bilgiler iş hukuku çerçevesinde işverenin fesih hakkı ile ilgili önemli hususları açıklamaktadır. Sonraki sorularınızı da memnuniyetle cevaplamaya devam edebilirim.
 

Similar threads

Geri
Üst