AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isveren egitim masraflarini isciden isteyebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.938
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Işveren eğitim masraflarını işçiden isteyebilir mi?​

Buna karşın, işçiye 4857 sayılı İş Kanunu’nun 78. ve devamı maddelerine göre, iş sağlığı ve güvenliği önlemleri kapsamında verilmesi gereken eğitimlere ait giderler istenemez. İşçiye verilen eğitimin karşılığında işverence yapılan masraflar o işçiye özgü olmalı ve yazılı delille ispatlanmalıdır.

Eğitim için kalınan mesai sayılır mı?​

Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır. Eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresinin üzerinde olması hâlinde, bu süreler fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma olarak değerlendirilir.” hükümlerine yer verilmiştir.
Eğitim taahhütnamesi nedir?​
İşçi eğitim taahhütnamesi, ekseriyetle çalışanlarını kendilerini geliştirmeleri ve uzmanlaşmaları için ücretin tamamını karşılamak kaydı ile çalışanı eğitime gönderen işverenlerce eğitime giden çalışanlardan alınan yazılı belgedir.

İşten ayrilan personelin eğitim masraflari talep edilebilir mi?​

İşten ayrilan personelin eğitim masraflari talep edilebilir mi?
Cezai şart maddesi kapsamında asgari çalışma süresi dolmadan haklı bir sebebi olmaksızın işten ayrılan çalışanın eğitim giderlerini ödemesi kararlaştırılabilir.

Belirsiz süreli iş sözleşmesinde cezai şart olur mu?​

Belirsiz süreli iş sözleşmesinde cezai şart olur mu?
Yukarıda belirtildiği üzere, belirsiz süreli iş sözleşmelerinde, sözleşmenin süresinden önce fesih koşuluna bağlı cezai şart geçerli kabul edilmemektedir. Başka bir ifadeyle, belirsiz süreli iş sözleşmelerinde tarafların bildirimli feshini önleyecek şekilde cezai şart öngörülmesi mümkün değildir.

Iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde geçen süre çalışma süresinden sayılır mı?​

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun “Çalışanların Eğitimi” başlıklı 17. maddesine göre: “Bu madde kapsamında verilecek eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz.Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır.

Mesai saatleri dışında toplantı yasal mı?​

Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları ile Ortaöğretim Kurumlarında görev yapan öğretmenler mesai günleri ve mesai saatleri dışında seminer/ve her türlü eğitim faaliyetlerine resen çağrılamaz.
Işten ayrilan personelden eğitim masraflari talep edilebilir mi?​
Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatlarına göre, cezai şart maddesi kapsamında asgari çalışma süresi dolmadan haklı bir sebebi olmaksızın işten ayrılan çalışanın eğitim giderlerini ödemesi kararlaştırılabilir.

Personel eğitim harcamaları gider yazılır mı?​

Personel eğitim harcamaları gider yazılır mı?
Bu kapsamda eğitime gönderilen çalışanlara okul ücretleri yanında belli bir ücret ve harcırah ödemesi yapılabilir. Bütün bu ödemeler ücret niteliğindedir ve ücret olarak vergilendirildikten sonra Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin (1) numaralı bendi kapsamında ücret gideri olarak gider kaydedilebilir.

Iş sözleşmesine cezai şart konulabilir mi?​

Iş sözleşmesine cezai şart konulabilir mi?
ÖZETİ 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 420 nci maddesi “Hizmet sözleşmelerine sadece işçi aleyhine konulan ceza koşulu geçersizdir.” hükmünü getirmiştir. Bu itibarla hizmet sözleşmelerine işçi aleyhine konulan cezai şartlar geçersiz, işçi lehine konulan cezai şartlar ise geçerli kabul edilmelidir.

Cezai şart nasıl belirlenir?​

Taraflarca cezai şart çoğunlukla bir miktar para olarak belirlenir. Borçluya ait herhangi bir malvarlığı da cezai şartın konusu yapılabilir. Ancak borçluya ait manevi değerler hiçbir zaman bu konu kapsamına giremez. Ceza koşuluna ilişkin düzenlemeler 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 179 ve devamında yer alır.

İş sağlığı ve güvenliği eğitimi kaç yılda bir yapılır?​

a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa. b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa. c) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa.
 
Geri
Üst