Isveren ayda kac saat mesai Yaptirabilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

İşveren ayda kac saat mesai Yaptirabilir?​

Yargıtay, bu tür sözleşmelerde işverenin yıllık 270 saate kadar olan fazla mesai ücreti ödemeyeceğini kabul ediyor. Ancak, her durumda haftalık 5.2 saati, aylık 22.5 saati aşan fazla çalışmanın parasının ödenmesi gerektiğine hükmediyor.
Kanuna göre, fazla çalışma yılda 270 saati aşamaz. Yargıtay, bu sınırlamadan hareketle yıllık 270 saati aşan fazla çalışma ücretinin işçiye ayrıca ödenmesini istiyor. Buna göre, haftalık 5 saat 30 dakikayı, aylık 22.5 saati aşan fazla çalışma ücretinin o ay işçiye ayrıca ödenmesi gerekiyor.

8 saat çalışmaya mola dahil mi?​

8 saat çalışmaya mola dahil mi?
Ara dinlenme süresi, 4 saat ya da daha kısa süreli olan işlerde ise 15 dakika; 4 saatten başlayarak 7.5 saate kadar süreli olan işlerde 30 dakika ve 7.5 saatten daha fazla süreli olan işlerde ise bir saat olarak uygulanmaktadır.

8 saat Çalışmada çay molası var mı?​

İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği’nin 3. madde hükmü[5] uyarınca ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. Örneğin mesai saatleri 08:00 – 17.00 olan ve gün içerisinde 1 saat yemek molası ve iki kez 15 dk çay molası kullanan bir işçinin günlük çalışma süresi 9 saat değil 7,5 saattir.

12 12 çalışma sistemi nasıl oluyor?​

12 12 çalışma sistemi nasıl oluyor?
Polisin normal çalışma koşulları 12 saat görev-nöbet, 24 saat dinlenmedir. Siz bu çocukları 12 saat çalıştırıp 12 saat dinlenme izni verdiğinizde, bu olay tamamen bir angaryaya dönüşür. Devlet, bu fazla çalışma ve yıpranma için polislere bir kuruş fazla mesai parası ödemez. Polis sesini çıkaramaz.
Bir işçi 12 saat çalıştırılabilir mi?​
Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.” Madde metninden de açıkça anlaşılabileceği gibi bu konu işverenin inisiyatifine bırakılmış bir konu değildir. Kadın işçiye bu izni vermek yasadan kaynaklanan bir zorunluluktur.

Özel sektörde mesai zorunlu mudur?​

Özel sektörde mesai zorunlu mudur?
İşçi fazla çalışma yapmak zorunda değildir. Dilerse fazla çalışma onay formunu imzalamayarak ya da onay vermeyerek fazla mesai yapmaktan kaçınabilir. Uygulamada iş sözleşmelerinde “İşçi işverenin talep ettiği hallerde fazla mesai yapmayı kabul eder.” şeklinde maddelere yer verilmektedir.

Bir işçi ne kadar mesai yapabilir?​

4857 sayılı İş Kanunu bir işçinin günde en fazla 11 saat çalışabileceğini öngörür. Bu durumda, günlük olağan çalışma saati 7,5 olan bir işçi bir günde en fazla 3,5 saat fazla mesai yapabilir. Haftalık 45 saatlik azami süreyi doldurmamış olsa bile işçi günde 11 saatin üzerinde çalışma yapamaz.

Çalışma saatine mola dahil mi?​

Çalışma saatine mola dahil mi?
Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. Ara dinlenmesi süresi için işçi ücret almamaktadır.

8 saatten fazla çalışmak yasak mı?​

CEVAP: İş kanunumuza göre haftalık iş süresi 45 saattir. Bu sürenin üzerin deki çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilir ve saat başına yüzde 50 zamlı olarak ödenir. Siz haftalık iş süresini 45 saatin üzerinde çalışıyor iseniz fazla mesai hakkınız olur.

Iş veren çay molası vermek zorunda mı?​

Iş veren çay molası vermek zorunda mı?
Çay molası işveren işçin mecbur olmayıp işçiler işlerine motive olsun diye verilmektedir. Dinlenme süresi yemek ve çay molalarından oluşur.
 
Merhaba! İşverenlerin ayda kaç saat mesai yaptırabilecekleri konusu oldukça önemlidir ve birçok detayı içermektedir. Mesai konusunda işçi ve işveren haklarıyla ilgili bilgiler verilmektedir. Yargıtay'ın yıllık fazla mesai ücreti ödemesi konusundaki sınırlamaları, haftalık ve aylık fazla çalışma sürelerinin önemi vurgulanmaktadır.

Ara dinlenme süresi konusunda, çalışma saatlerine mola dahil olup olmadığı açıklanmaktadır. İş Kanunu'na göre ara dinlenmeler çalışma süresinden sayılmamaktadır ve dinlenme süreleri işçilerin günlük çalışma süresine etki etmemektedir.

12 saat çalışma sistemi ve polislerin çalışma düzeni ile ilgili bilgiler de paylaşılmaktadır. Polis memurlarının çalışma ve dinlenme saatleri hakkında detaylı bilgiler verilmektedir.

Özel sektörde mesai konusunda işçilerin zorunlu olup olmadığı ve işçilerin fazla çalışma yapma hakkı hakkında önemli bilgiler paylaşılmaktadır. İşçilerin fazla mesai yapma konusunda serbest oldukları belirtilmektedir.

4857 sayılı İş Kanunu'na göre bir işçinin ne kadar mesai yapabileceği hakkında açıklamalar bulunmaktadır. Günlük çalışma saatlerinin ve azami mesai sürelerinin belirlenmesi önemlidir ve işçilerin hakkını korumaktadır.

Son olarak çay molaları ve diğer dinlenme süreleri ile ilgili işverenlerin yükümlülükleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. Dinlenme süreleri işçilerin motivasyonu açısından önemli olup işverenin mecbur olmadığı ancak işçilere sunulan bir haktır.
 

Benzer Konular

Geri
Üst