AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isvec Krali 12 Sarlin Osmanli devletine siginmasi hangi padisah?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.706
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Isveç Kralı 12 Şarlın Osmanlı devletine sığınması hangi padişah?​

XII. Karl
XII. Karl Demirbaş Şarl
Hüküm süresi | 5 Nisan 1697 – 30 Kasım 1718
Taç giymesi | 14 Aralık 1697
Önce gelen | XI. Karl
Sonra gelen | Ulrika Eleonora

Sultan 3 Ahmet döneminde Osmanlı Devleti’nin dış siyasetini hangi anlaşmanın etkileri belirlemiştir?​

Sultan 3 Ahmet döneminde Osmanlı Devleti’nin dış siyasetini hangi anlaşmanın etkileri belirlemiştir?
Yapılan Pasarofça Antlaşmasına göre yukarı Sırbistan, Belgrad ve Banat yaylası Avusturya’ya, Dalmaçya, Bosna ve Arnavutluk kıyıları Venedik’e verildi, Mora Yarımadası Osmanlılarda kaldı (1 Temmuz 1718).

Hangisi Poltava da Rusçare Birinci Petro ya yenilerek Osmanlı Devletine sığınmıştır?​

Hangisi Poltava da Rusçare Birinci Petro ya yenilerek Osmanlı Devletine sığınmıştır?
Kaynaklarımızda Demirbaş Şarl olarak anılan İsveç Kralı XII. Charles’ın, 1709 yılında Poltava’da Ruslara yenilmesi neticesinde Özi ve Bender üzerinden ya- ralı bir vaziyette Osmanlı topraklarına sığınması, Os- manlı-İsveç ilişkilerinin seyri bakımından önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Prut Savaşı sırasında Rus hükümdarı kimdir?​

Nisan 1711 yılına gelindiği zaman Baltacı Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Rus Çarı Petro üzerine harekete geçmiştir. 18 Temmuz 1711 yılında ise savaş başlamıştır. Prut Savaşı, 18 Temmuz 1711 yılında yaşanmıştır.

İsveç krallığı ne zaman kuruldu?​

İsveç krallığı ne zaman kuruldu?
6 Haziran 1523İsveç / Kuruluş tarihi

İsveç adı nedir?​

İsveç adı nedir?
(Eski Nors dili Sviar, Latince Suiones) İsveç isminin İsveççe karşılığı olan Sverige aslen Götaland’daki Gotlar dışında “İsveçlilerin Ülkesi” anlamını taşımaktadır. Sweden adının değişik yazımları birçok diğer ülkede İsveç adının karşılığı olarak kullanılmaktadır.

Osmanlı Devleti’nin dış siyasetini hangi anlaşmanın etkileri belirlemiştir?​

ngiltere ve Avusturya’nın engelleme çabalarına rağmen başlayan savaşın sonunda, ağır bir mağlubiyete uğrayan Osmanlı Devleti açısından oldukça ağır hükümler taşıyan 3 Mart 1878 tarihli Ayastefanos Antlaşması19 imzalanmıştır.

Prut Antlaşmasının sonuçları nelerdir?​

Prut Antlaşmasının sonuçları nelerdir?
Antlaşmanın koşulları şunlardır:
- Azak Kalesi, Osmanlılara geri verilecek. (Karadeniz tekrar Osmanlı gölü haline geldi.)
- Ruslar, Lehistan’ın iç işlerine karışmayacaklardı.
- Ruslar, İstanbul’da daimî elçi bulundurmayacaklar.
- İsveç Kralı Şarl’ın serbestçe ülkesine dönmesine izin vereceklerdi.
 
XII. Karl, 5 Nisan 1697 ile 30 Kasım 1718 tarihleri arasında İsveç Kralı olarak hüküm sürmüştür. 14 Aralık 1697 tarihinde taç giymiş ve önce XI. Karl'dan sonra da Ulrika Eleonora gelmiştir. Poltava Muharebesi'nde Rus Çarı I. Petro'ya yenilerek yaralı bir şekilde Osmanlı topraklarına sığınmıştır. Bu olay, Osmanlı-İsveç ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Sultan III. Ahmet döneminde Osmanlı Devleti'nin dış siyasetini belirleyen önemli bir anlaşma, Pasarofça Antlaşmasıdır. 1 Temmuz 1718 tarihinde imzalanan bu antlaşma ile yukarı Sırbistan, Belgrad ve Banat yaylası Avusturya'ya, Dalmaçya, Bosna ve Arnavutluk kıyıları Venedik'e verilmiş, Mora Yarımadası ise Osmanlılar tarafında tutulmuştur.

Prut Savaşı sırasında, Nisan 1711 tarihinde Osmanlı ordusu Baltacı Mehmet Paşa'nın komutasında Rus Çarı Petro'ya karşı harekete geçmiştir. 18 Temmuz 1711 tarihinde Prut Savaşı başlamış ve sonuçlarıyla taraflar arasında Prut Antlaşması imzalanmıştır.

İsveç Krallığı ise 6 Haziran 1523 tarihinde kurulmuştur. İsveç adı ise eski Nors dilinde "Sviar", Latince'de "Suiones" olarak geçmektedir. İsveççe karşılığı "Sverige" olan İsveç adı, aslen Götaland'daki Gotlar dışında "İsveçlilerin Ülkesi" anlamına gelmektedir.

Öte yandan, Osmanlı Devleti'nin dış siyasetini oldukça etkileyen bir diğer antlaşma ise Ayastefanos Antlaşması'dır. 3 Mart 1878 tarihinde imzalanan bu antlaşma, Osmanlı Devleti'nin ağır hükümlerle karşı karşıya kalmasına neden olmuştur.

Prut Antlaşması ise Prut Savaşı'nın sonucunda imzalanan antlaşmadır. Antlaşmanın koşulları arasında Azak Kalesi'nin Osmanlılara geri verilmesi, Rusların Lehistan'ın iç işlerine karışmamaları taahhüdü, İstanbul'da daimi bir Rus elçisinin bulundurulmaması ve İsveç Kralı Şarl'ın serbestçe ülkesine dönmesine izin verilmesi gibi maddeler yer almaktadır. Bu antlaşma sonucunda Karadeniz yeniden Osmanlı Devleti'nin kontrolü altına girmiştir.
 
Geri
Üst