AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istisare mesveret ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Istişare meşveret ne demek?​

İstişare kelimesi Arapça kökenli olup “danışma, görüş sorma” anlamına gelmektedir. Meşveret kelimesi de bu kökten türemiştir ve danışma meclisi anlamına gelir. Bu kelime, bir konuda harekete geçmeden önce fikir danışma, başkalarının görüşünü alma, fikir alışverişinde bulunma manasına gelir.
Teşri ne demek din kültürü?
Teşri: Kanun koymak, yükseltmek, yol açmak, gemiye yelken yapmak. Arapça “şera’a” fiilinden türetilmiş olup tef’îl babından mastardır. Aynı kökten gelen şeriat sözcüğü ise; din, yol, su kaynağına götüren yol, kapı eşiği demektir. İslâm şeriatı deyimi ise Hz.

Ayette geçen istişare kavramı ne demektir istişarenin önemini açıklayınız?​

İstişare herhangi bir konuda doğruya ulaşmak veya yaklaşmak için ehline sormak, danışmak, görüş alışverişinde bulunmak, fikir almak ve birlikte karar vermektir. İstişarede asıl hedef hakikatin gerçekleşmesi, netleşip ortaya çıkmasıdır. İnsan başkalarına muhtaç bir varlıktır.
Istişare nedir faydaları nelerdir?
Reader view

Kişi, bu istişâre sonucunda elde ettiği fikirlerden en uygununu seçip uygulayabilir. Ancak devlet işlerinde, konunun uzmanlarıyla istişâre edilmiş ve meşveret veya şûrâ denilen toplantılarda ortak bir karara varılmışsa, mümkün mertebe alınan bu kararlara uyulmalıdır, “… iş konusunda onlarla müşavere et.
Istişarede bulunmak ne demek?
İstişare sözcüğü, belli bir konuyu değerlendirmek anlamında da kullanılmaktadır. Tek bir kişinin karar vermesinin güç olduğu durumlarda konunun istişare edilmesi gerekir. İstişare konuyu farklı görüş açılarına sunmak, başkalarının görüşlerini almak anlamında kullanılan bir kelimedir.

Istişare müşavere ne demek?​

danışmak işi, müşavere, istişare, müzakere, meşveret.
Musavere etmek ne demek?
Müşavere etmek, bir meseleyi çözmek için başkalarından fikir alması anlamına gelir.

Şuranın anlamı nedir?​

Şura ismi de Kuran’da yer alan bir surenin adıdır. Bu nedenle dini bir isim olarak da bilinir. Şura bilinen anlamı ile konsey, meclis ya da kurul anlamına gelmektedir. Eski dönemlerde özellikle divan toplantıları Şura toplantısı adıyla anılmaktaydı.
Kiminle istişare edilir?
İstişâre, o işe ehil kimselerle yapılmalı, ayrıca herkes çekinmeden fikrini açıkça söylemelidir ki hakîkat ve rahmet tahakkuk etsin. Ancak istişâre edilecek şahıs, danışılacak mevzûda ehil bir kimse olmazsa, bu durumda netice, isâbetsiz ve yanlışlarla dolu olur.
Arapça kökenli bir sözcük olan müşavere, meşveret sözcüğünden türetilmiştir. Meşveret fikir alışverişinde bulunmak anlamına gelirken, müşavere kelimesinin sözlük anlamı danışmaktır.
 
Geri
Üst