- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.105
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Iştirak nafakası davası ne zaman açılır?
Boşanma davası ile birlikte talep edilmesi halinde, boşanma kesinleştiğinde iştirak nafakası da işlemeye başlamaktadır. İştirak nafakası boşanma davasından sonra ayrı bir dava ile talep edildiğinde ise iştirak nafakası, dava tarihinden itibaren işlemeye başlamaktadır.Iştirak nafakası ödenmezse ne olur?
Eğer iştirak ya da yoksulluk nafakası borcu ödenmezse onaylı ilamla birlikte ilamlı icra takibi başlatılabilir. İcra takibiyle birlikte ödeme hala yapılmamışsa aynı hükümler burada da geçerlidir. İcra ceza mahkemesine üç aylık tazyik hapsi istemli nafaka borçlusu şikayet edilebilir.Iştirak nafakası hangi mahkemede açılır?
Iştirak nafakası hangi mahkemede açılır?Çekişmeli boşanma davasında iştirak nafakası talep ediliyorsa davanın görüleceği mahkeme boşanma davasına bakan mahkemedir. TMK md. 177’ye göre; iştirak nafakası davası, boşanma davasından sonra açılmışsa, nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.
Iştirak nafakası her zaman istenebilir mi?
Dolayısı ile anlaşmalı boşanma ile iştirak nafakası istenmemiş olsa bile sonradan bu istem gündeme getirilebilir.” şeklindedir. Dolayısıyla anlaşmalı boşanma davasında çocuğun velayetinin bırakıldığı eş, iştirak nafakası talep etmese dahi her zaman ayrı bir dava açarak nafaka talep edebilir.Iştirak nafakasını ödeyemiyorum ne yapmalıyım?
Bunun için ilgili kararın icraya konulmuş, nafaka borçlusuna icra yoluyla takip başlatılmış olması gereklidir. Eğer bu takibe rağmen nafaka gerekli sürede ödenmezse, takibin yapıldığı yerdeki icra mahkemesine şikayette bulunulmalıdır.Nafaka kaç gün ödenmezse dava açılır?
Nafaka kaç gün ödenmezse dava açılır?Şikâyetin gerçekleştirilmesi bu üç aylık sürenin içinde yapılmalıdır. Zira üç aylık süre bittikten sonra yapılan şikayetler geçerli kabul edilmez. Yani nafaka borçlusu üç ay borcunu ödemediğinde bu süreler içerisinde dava açılabilir.
Bu beyanı kabul görecektir. Bu durumda anlaşmalı boşanma protokolü sona erecektir. Bu durumda kişi boşanmada haklı olduğunu ve protokolde yer alanın kanuni hakkının altında olduğunu, bu nedenle çekişmeli boşanma protokolü işleteceğini beyan edebilir. Protokolde değişiklik yapmak da mümkündür.