AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

İstirahat Parası Nasıl Hesaplanır

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
52.415
Tepkime puanı
1
Puan
1
istirahat ücreti nasıl hesaplanır
rapor parası nasıl hesaplanır
istirahat parası hesaplama
Meslek kazası, iş hastalığı, rahatsızlık ve sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici meslek göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde günlük kazancın yarısı, ayakta tedavilerde ise üçte ikisidir
Meslek kazası, meslek hastalığı, rahatsızlık ve annelik hallerinde verilecek ödeneklerin hesaplanmasında esas tutulacak günlük gelir; Iş kazasının ya da doğumun olduğu tarihten, meslek hastalığı ya da rahatsızlık halinde ise meslek göremezliğin başladığı tarihten önceki 12 aydaki son üç ay içinde hesaplanacak prime başlıca kazançlar toplamının, bu kazançlara esas prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanır
Yani örneğin rahatsızlık sebebiyle 10 gün rapor almış son üç ayda toplam 89 ssk günü ve 2100 TL prime kazançlar toplamı olan birinin:
2100 89 23,60 TL jurnal kazancı olmak üzere,
yatarak tedavide ( 23,60 2 ) x 8* 94,40 TL şeklinde alacağı rapor parası hesaplanır
* Hastalık nedeniyle meydana gelen istirahatlerde ilk 2 günün parasını Sosyal Güvenlik Kurumu ödemez
ayakta tedavide ise:
2100 89 23,60 günlük kazancı almak üzere,
(( 23,60 3 ) * 2) x 8 125,86 TL rapor parası hesaplaması yapılır *
 
İstirahat ücreti ve rapor parasının nasıl hesaplandığına dair detaylı bilgiler verilmiştir. İstirahat ücreti, iş kazası, meslek hastalığı, rahatsızlık veya annelik durumlarında geçici olarak iş göremeyen bireylere verilen ödemedir. İş kazası veya doğum nedeniyle alınan istirahatlar için günlük kazancın yarısı, meslek hastalığı veya rahatsızlık durumlarında ise günlük kazancın üçte ikisi ödenir.

Örnek vermek gerekirse, son üç ayda toplam 89 sigortalı iş günü olan ve 2100 TL kazançları olan bir kişi için rapor parası hesaplanmıştır. Günlük jurnal kazancı 23,60 TL olarak belirlenmiştir. Yatarak tedavi durumunda bu kişiye, (23,60 * 2) x 8 = 94,40 TL rapor parası ödenecektir. İlk iki günün parası Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmeyeceği unutulmamalıdır.

Ayakta tedavi durumunda ise, günlük kazanç 23,60 TL olarak alınarak ((23,60 * 3) * 2) x 8 = 125,86 TL rapor parası hesaplanacaktır.

Bu hesaplamalar, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belirlediği standartlar doğrultusunda yapılmaktadır ve her durum farklı olabileceğinden detaylı bilgi almak için SGK'ya danışmanız yararlı olacaktır.
 
Geri
Üst