Istinafin hangi kararlari temyiz edilemez?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
255.857
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Istinafın hangi kararları temyiz edilemez?​

Miktarı ne olursa olsun adli para cezasına karşı istinaf başvurusunun esastan reddine dair bölge adliye mahkemesi kararları temyiz edilemez (CMK md. 286/2-a). 5 yıl (dahil) veya daha az hapis cezalarına karşı istinaf başvurusunun esastan reddine dair bölge adliye mahkemesi kararları temyiz edilemez (CMK md. 286/2-a).
Ilk derece mahkemesi kararlarının temyizi mümkün müdür?
Ceza dairelerinin ilk derece mahkemesi olarak verdiği kararlara karşı yalnızca temyiz kanun yolu öngörül- müş olduğundan, bu kararlar üzerinde istinaf incelemesi yapılması mümkün değildir. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, temyiz de- netiminin kapsamını hükmün hukuki yönüyle sınırladığından, daire kararlarının kanun …
Istinaf mahkemesi kesin karar ne demek?
İlk derece mahkemesinin ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararlarına karşı yapılan istinaf başvurusu öncelikli olarak incelenir ve istinaf mahkemesinin bu konuya dair verdiği karar kesindir.

Yargıtay ilk derece mahkemesi sıfatıyla yargılama yapabilir mi?​

Bu nedenle, uygulamada Yargıtay’a “temyiz mahkemesi” de denilmektedir. Yargıtay, adli yargı hukuk uygulamasında birliği sağlamak üzere “hukuki derece” mahkemesi olarak görev yapan en yüksek mahkemedir. Yargıtay, ilk derece mahkemeleri veya bölge adliye mahkemeleri (istinaf mahkemeleri) gibi olay incelemesi yapamaz.
Bölge adliye mahkemesinin hangi kararları kesindir?
İlk derece mahkemesinin ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararlarına karşı yapılan istinaf başvurusu öncelikli olarak incelenir ve istinaf mahkemesinin bu konuya dair verdiği karar kesindir. Bölge adliye mahkemeleri, hukuk daireleri ve ceza daireleri olmak üzere işbölümü yaparak çalışırlar.
Bölge idare mahkemesinin kesin kararına itiraz mümkün mü?
Bölge idare mahkemelerinin temyize kapalı olan kararları kesin olup bu kararlara karşı temyiz kanun yoluna başvurulamaz.

Istinaf mahkemesinden karar ne zaman çıkar?​

Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.
 
Geri
Üst