AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istinafa kac kere gidilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Istinafa kaç kere gidilir?​

İstinaf Kanun Yolu Nedir? (HMK 341-360) İstinaf kanun yoluna başvurulduğunda hukuk davası üst dereceli İstinaf Mahkemesi (Bölge Adliye Mahkemesi) tarafından ikinci kere incelenerek yerel mahkemenin kararı denetlenir.

Istinafa kaç günde Başvurulur?​

Istinafa kaç günde Başvurulur?
İstinaf kanun yoluna başvuru süresi, hükmün tefhim (duruşmada öğrenme) veya tebliğinden itibaren 7 gündür. Davasız yargılama olmaz ilkesi gereği kararı veren mahkemeye bir istinaf dilekçesi veya mahkemeye başvurarak tutanak tutulması ile istinaf başvurusu yapılmalıdır.

Istinaf mahkemesinde kaç hakim var?​

Istinaf mahkemesinde kaç hakim var?
Üst sınırı 5 yılı geçmeyen dosyalar doğrudan istinafa gidecek. İstinafta ek delil sunmak mümkün olacak. Bu mahkemelere 1387 hâkim ve savcı atandı.

Kimdir bölge idare mahkemesi?​

Bölge idare mahkemesi, idari yargı alanında genel görevli bir asıl derece (üst derece) mahkemesidir (2576 Sayılı Kanun m.1). Bu nedenle, bölge idare mahkemesine uygulamada “ istinaf mahkemesi ” de denilmektedir.

Bölge idare mahkemesi, ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına karar verir.?​

Bölge idare mahkemesi, ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına karar verir.?
Bölge idare mahkemesi, ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulmadığı takdirde istinaf başvurusunun kabulü ile ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına karar verir. Bu hâlde bölge idare mahkemesi işin esası hakkında yeniden bir karar verir.

Bölge idare mahkemesi, idari yargı alanında genel görevli bir mahkemesidir.?​

Bölge idare mahkemesi, idari yargı alanında genel görevli bir mahkemesidir.?
Bölge idare mahkemesi; vergi ve idare mahkemeleri kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını inceleyerek uyuşmazlık hakkında karar veren asıl derece mahkemesidir. Bölge idare mahkemesi, idari yargı alanında genel görevli bir asıl derece (üst derece) mahkemesidir (2576 Sayılı Kanun m.1).

Bölge İdare Mahkemesinin görevleri nelerdir?​

Bölge İdare Mahkemesinin Görevleri Nelerdir? Bölge idare mahkemelerinin görevleri şunlardır (2576 sayılı Kanun m.3/A): Yargı çevresindeki idare ve vergi mahkemeleri arasında çıkan görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin karara bağlamak, Diğer kanunlarla bölge idare mahkemesine verilen görevleri yapmak.
 
Istinafa kaç kere gidilir sorusuna cevap olarak, istinaf kanun yoluyla başvurulan hukuk davasının üst dereceli İstinaf Mahkemesi (Bölge Adliye Mahkemesi) tarafından ikinci kez incelenerek yerel mahkemenin kararının denetlendiği belirtilmiştir.

Istinafa kaç günde başvurulduğu sorusuna verilen cevapta, istinaf kanun yoluna başvuru süresinin, hükmün tefhim (duruşmada öğrenme) veya tebliğinden itibaren 7 gün olduğu belirtilmiştir. Yani, kararın taraflara tebliğ edildiği tarihten itibaren 7 gün içinde istinaf başvurusu yapılması gerektiği ifade edilmiştir.

Istinaf mahkemesinde kaç hakim bulunduğu sorusuna verilen cevapta, üst sınırı 5 yılı geçmeyen dosyaların doğrudan istinafa gidebileceği ve istinaf mahkemelerine toplamda 1387 hakim ve savcının atandığı belirtilmiştir.

Bölge idare mahkemesi ile ilgili sorularda, bölge idare mahkemesinin idari yargı alanında genel görevli bir asıl derece mahkemesi olduğu ve bu nedenle uygulamada "istinaf mahkemesi" olarak da adlandırıldığı ifade edilmiştir. Ayrıca, bölge idare mahkemesinin ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulmadığı durumlarda istinaf başvurusunun kabul edilmesiyle ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına karar verebileceği ve işin esası hakkında yeniden karar verebileceği belirtilmiştir.

Bölge idare mahkemesinin idari yargı alanında genel görevli bir mahkeme olduğu ve vergi ve idare mahkemeleri kararlarına yapılan istinaf başvurularını inceleyerek uyuşmazlıklara karar veren asıl derece mahkemesi olduğu vurgulanmıştır.

Son olarak, bölge idare mahkemesinin görevleri arasında yargı çevresindeki idare ve vergi mahkemeleri arasında çıkan görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin karara bağlamak ve diğer kanunlarla verilen görevleri yapmak bulunduğu belirtilmiştir.
 
Geri
Üst