AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istinafa dilekce nasil yazilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Istinafa dilekçe nasil yazilir?​

İstinaf dilekçesinde;
- Yerel mahkemenin karar tarihi, esas no ve dosya no’su,
- Davalı ve davacı bilgileri varsa avukata ait bilgiler,
- İstinaf başvurusunda bulunan taraf,
- Dava talebinin konusu,
- Kararın özeti,
- Karara karşı verilen hukuki dayanak ve cevaplar,
- Talep ve istem.

Dilekçe kaç punto ile yazılır?​

Harf büyüklüğünün Times New Roman için 12 punto, Arial için 11 punto olması esastır. Ancak gerekli hâllerde metinde harf büyüklüğü 9 puntoya, iletişim bilgilerinin yazımında ise 8 puntoya kadar düşürülebilir.
Mahkemeye dava dilekçesi nasıl yazılır?​
DAVA DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?
- –Mahkemenin adı.
- –Davacı ile davalının adı, soyadı ve adresleri.
- –Davacının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası.
- –Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin ve davacı vekilinin adı, soyadı ve adresleri.
- –Davanın konusu ve mal varlığı haklarına ilişkin davalarda, dava konusunun değeri.

Resmi dilekçe hangi yazı tipi ile yazılır?​

Resmi dilekçe hangi yazı tipi ile yazılır?
Dilekçe metinlerinin, seçilecek yazı tipine göre 11-12 punto ile yazılması uygun olacaktır. Belirtmek gerekir ki Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik 6. maddesindeki hükme göre tüm resmi yazışmalarda 12 punto Times New Roman ya da 11 punto Arial kullanılması zorunlu tutulmuştur.

Istinaf dilekçesini kim yazar?​

Istinaf dilekçesini kim yazar?
İstinaf dilekçe örneği, istinaf dilekçesi kararı veren davacı tarafından oluşturulur. Burada Bölge İdare Mahkemesi ilgili dilekçenin muhatabı olabilir. Yine Bölge Adliye de istinaf dilekçesinin muhatabı olarak görülür.

Dilekçe başlık kaç punto?​

– Başlık, 12 punto, beyaz ve büyük harf olmalıdır. Başlık ortadan hizalı olmalıdır. Metinde ana ve ara başlıklar kullanılabilir. Ana başlıklar 10 punto, büyük harf ve koyu olarak sola dayalı; ara başlıklar 10 punto, koyu ve küçük harf yazılmalı sola dayalı olmalıdır.

Resmi belgeler hangi yazı tipi?​

Madde 7- Resmî yazışmalarda A4 (210×297 mm) ve A5 (210×148 mm) boyutunda kağıt kullanılır. Madde 8- Bilgisayarla yazılan yazılarda “Times New Roman” yazı tipi ve 12 karakter boyutunun kullanılması esastır. Rapor, form ve analiz gibi özelliği olan metinlerde farklı yazı tipi ve karakter boyutu kullanılabilir.
 
İstinafa dilekçesi, yerel mahkemenin verdiği karara karşı yapılan başvuruyu içeren resmi bir belgedir. Bu dilekçede yer alması gereken bazı önemli bilgiler şunlardır:

- Yerel mahkemenin karar tarihi, esas numarası ve dosya numarası
- Davalı ve davacı bilgileri
- Avukata ait bilgiler (varsa)
- İstinaf başvurusunda bulunan tarafın bilgileri
- Dava talebinin konusu
- Kararın özeti
- Karara karşı verilen hukuki dayanak ve cevaplar
- Talep ve istem

İstinaf dilekçesi, yukarıdaki unsurları içermelidir ve titizlikle hazırlanmalıdır.

Dilekçeler genellikle Times New Roman yazı tipi ile 12 punto olarak yazılır. Ancak Arial için 11 punto da kabul edilebilir. Metin içinde harf büyüklüğünün 9 puntoya ve iletişim bilgilerinin 8 puntoya kadar düşürülebileceği belirtilmiştir. Başlık ise 12 punto büyüklüğünde ve büyük harflerle yazılmalıdır.

Dava dilekçesi de benzer şekilde hazırlanır. Mahkemenin adı, davacı ile davalının bilgileri, davacının kimlik numarası, tarafların kanuni temsilcileri ve vekilinin bilgileri, davanın konusu ve varsa dava konusunun değeri dilekçede yer alması gereken önemli unsurlardır.

Resmi dilekçeler için genellikle Times New Roman yazı tipi ve 12 punto büyüklüğü tercih edilir. Aynı şekilde, resmi yazışmalarda da Times New Roman ya da Arial yazı tipi kullanılması ve 12 punto büyüklüğünde olması gerekmektedir.

İstinaf dilekçesini genellikle kararı veren davacı tarafından oluşturulur. Bölge İdare Mahkemesi veya Bölge Adliyesi, istinaf dilekçesinin muhatabı olarak kabul edilebilir.

Son olarak, resmi belgelerde genellikle A4 veya A5 boyutunda kağıt kullanılır ve metinler Times New Roman yazı tipi ve 12 punto büyüklüğünde yazılır. Ancak rapor, form ve analiz gibi belgelerde farklı yazı tipleri ve karakter boyutları kullanılabilmektedir.
 
Geri
Üst