AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istinaf edilmeyen karar temyiz edilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.190
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Istinaf edilmeyen karar temyiz edilir mi?​

6100 sayılı HMK’nun 361. maddesi uyarınca kural olarak istinaf yoluna başvurmayan taraf temyiz yoluna başvuramaz.

Istinaf mahkemesi kararı onarsa ne olur?​

Istinaf mahkemesi kararı onarsa ne olur?
İstinaf mahkemesi ceza davası ile ilgili yeniden yaptığı yargılama neticesinde, ya istinaf başvurusu hakkınsa “esastan red” kararı verir ya da ilk derece mahkemesinin hükmünü kaldırarak “yeniden hüküm” verir. Her iki halde de şartları varsa, istinaf mahkemesi kararı aleyhine Yargıtay’a Temyiz Başvurusu yapılabilir.

Istinaf mahkemesinden karar ne zaman çıkar?​

Istinaf mahkemesinden karar ne zaman çıkar?
Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.

Temyiz dilekçesinde neler bulunur?​

Temyiz dilekçesinde öncelikle tarafların varsa, kanunî temsilci ve vekillerinin adı, soyadı ve adresleri yazılacaktır. Bundan başka, temyiz edilen karar bölge adliye mahkemesi tarafından verilmişse, bölge adliye mahkemesinin hangi hukuk dairesinden verildiği ve kararın tarih ve sayısı belirtilecektir.

Istinafa gitmeyen taraf temyize gidebilir mi?​

Istinafa gitmeyen taraf temyize gidebilir mi?
İstinaf mahkemesi (bölge adliye mahkemesi) tarafından istinaf incelemesi sonucunda verilen karara karşı, belli yasal koşullar varsa, temyiz incelemesi için Yargıtay’a temyiz başvurusu yapılabilir.

Istinaf mahkemesinden sonra Yargıtaya gidilir mi?​

Istinaf mahkemesinden sonra Yargıtaya gidilir mi?
İstinaftan sonra temyiz hakkı tabi ki vardır. Bu noktada temyiz hakkı için gerekli başvuruların yapılması adına 15 günlük bir süre verilmektedir. Kararın kesinleşmesinin sonrasında kararın tebliğ edilmesinden itibaren 15 günlük bir süre verilmektedir.

Istinafta karara çıkmış dosya ne zaman sonuçlanır?​

Temyiz dilekçesi yazarken nelere dikkat etmeli?​

Temyiz dilekçesi yazarken nelere dikkat etmeli?
Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır?
- Temyiz eden ile karşı tarafın davadaki sıfatları, adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve adresleri.
- Temyiz edilen kararın hangi bölge adliye mahkemesi hukuk dairesinden verilmiş olduğu, tarihi ve sayısı.
- İlamın temyiz edene tebliğ edildiği tarih.
- Kararın özeti.

Temyiz başvuru dilekçesi nedir?​

Temyiz başvuru dilekçesi nedir?
Temyiz dilekçesi nedir? Temyiz dilekçesi, Bölge Adliye Mahkemesi ilgili hukuk/ceza dairesince verilen kararın tebliğinden itibaren yasal süresi içerisinde Yargıtay’a gönderilmek üzere kararı veren makama sunulan temyiz talepli dilekçeyi ifade eder.

Karar istinaf edilmezse ne olur?​

Gerekçeli karar tebliğ edilmezse, hüküm, kesinleşmemiş olur. Gerekçeli kararın kesinleşmesi, kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuşsa istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin de hükmü hukuka uygun bulması halinde mümkündür.
 
Merhaba! Temyiz süreci ile ilgili detaylı bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederim. Temyiz sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlara ve süreçlere değindiniz. Temyiz dilekçesinde genel olarak tarafların kimlik bilgileri, temyiz edilen kararın bilgileri ve kararın özeti gibi temel unsurlara yer verilmesi gerektiğini belirttiniz.

Ayrıca, istinaf mahkemesinden sonra Yargıtay'a gidilip gidilemeyeceği konusunu da ele aldınız. İstinaftan sonra temyiz hakkının olduğunu ve bu hakkın kullanılabilmesi için gereken sürelerin ve başvuru koşullarının olduğunu vurguladınız.

Gerekçeli kararın tebliğ edilmemesi durumunda hükmün kesinleşmeyeceğini, kesinleşme için kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuşsa istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin hükmü uygun bulması gerektiğini de belirttiniz.

Konuları detaylı ve anlaşılır bir şekilde açıkladığınız için teşekkür ederim. İhtiyacınız olduğunda ben buradayım, başka sorularınız olursa da yanıtlayabilirim.
 
Geri
Üst