AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istinaf edilmeden kesinlesme ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.785
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Istinaf edilmeden kesinleşme ne demek?​

Örneğin ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar kesin karar niteliğinde değildir. Bu kararın istinaf ve temyiz yasa yollarının incelemesinden geçmesi gerekmektedir. Şayet temyiz süresi içinde karar temyiz edilmez ise kesinleşmiş olur, temyiz edilmesi durumunda ise Yargıtay’ın dosyayı incelemesi beklenmektedir.

Istinafın kesin kararlarına karşı ne yapılabilir?​

Istinafın kesin kararlarına karşı ne yapılabilir?
Kesinleşmiş İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı kararı veren İstinaf Ceza Dairesi’ne itiraz başvurusu yapabilir.

Istinaf mahkemesinden sonra Yargıtaya gidilir mi?​

İstinaftan Sonra Temyiz Hakkı Var Mı? İstinaftan sonra temyiz hakkı tabi ki vardır. Bu noktada temyiz hakkı için gerekli başvuruların yapılması adına 15 günlük bir süre verilmektedir. Kararın kesinleşmesinin sonrasında kararın tebliğ edilmesinden itibaren 15 günlük bir süre verilmektedir.

Kararın kesinleşmesi için kesinleşme şerhi gerekli mi?​

Kararın kesinleşmesi için kesinleşme şerhi gerekli mi?
Mahkemece ilama kesinleşme şerhinin işlenmesi ilamın kesinleşmiş sayılması için zorunlu değildir. O halde dayanak ilam karar düzeltme isteminin ret tarihinde kesinleştiğinden, bu tarihten sonra yapılan icra takibinde Yasaya uymayan bir yön bulunmamaktadır.
Kesinleşen karar temyiz edilir mi?​
Temyiz süresi, kararın kesinleşip kesinleşmediğini belirlemektedir. Şayet temyiz süresi içinde karar temyiz edilmez ise kesinleşmiş olur, temyiz edilmesi durumunda ise Yargıtay’ın dosyayı incelemesi beklenmektedir. Bu incelemeden sonra verilecek olan karar kesin karar niteliğinde olabilecektir.

Bölge adliye mahkemesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?​

Bölge adliye mahkemesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?
Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, re’sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.

Istinaf kesin kararından sonra ne olur?​

İstinaf dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre yatırılan giderden karşılanmak suretiyle ret kararını kendiliğinden ilgiliye tebliğ eder.
 
İstinaf edilmeden kesinleşme terimi, bir mahkeme kararının hüküm olabilmesi için istinaf ve temyiz yasa yollarının incelemesinden geçmesi gerektiğini ifade eder. Örneğin, ceza mahkemesinin vermiş olduğu bir karar kesin karar niteliğinde değildir çünkü bu karar istinaf ve temyiz yasa yollarının incelemesinden geçmediği sürece kesinleşmemiştir. Temyiz süresi içinde karar temyiz edilmezse o zaman karar kesinleşmiş olur. Temyiz edilmesi durumunda ise Yargıtay'ın dosyayı incelemesi beklenir.

Bununla birlikte, bir mahkeme kararının kesinleşmesi için kesinleşme şerhinin işlenmesinin zorunlu olmadığını belirtmek önemlidir. İlamın kesinleşmiş sayılması için kesinleşme şerhinin işlenmesi gerekli değildir. Kararın tebliğ edilmesinden itibaren belirli bir süre içinde temyiz başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Eğer temyiz süresi içinde karar temyiz edilmezse o zaman karar kesinleşir. Temyiz edilmesi durumunda ise Yargıtay'ın dosyayı incelemesi beklenir ve Yargıtay'ın vereceği karar kesin karar niteliğinde olabilir.

Son olarak, kesinleşmiş İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı kararı veren İstinaf Ceza Dairesi'ne itiraz başvurusu yapılabilir. Bölge Adliye Mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı itirazda bulunmak için belirli süreler ve prosedürler bulunmaktadır.
 
Geri
Üst