AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istinaf basvurusu kararin taraflara tebliginden itibaren kac gun icinde yapilmalidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.562
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Istinaf başvurusu kararın taraflara tebliğinden itibaren kaç gün içinde yapılmalıdır?​

İstinaf süresi hukuk davalarında gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftadır. Ceza istinaf süresi; kararın açıklandığı duruşmaya katılan taraflar için karar tarihinden itibaren 7 gündür. Tarafların yokluğunda karar verilmesi halinde istinaf süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar.

Istinaf istemi hükmün açıklanmasından itibaren kaç gün içinde yapılmalıdır?​

Istinaf istemi hükmün açıklanmasından itibaren kaç gün içinde yapılmalıdır?
“(1) İstinaf istemi, hükmün açıklanmasından itibaren yedi gün içinde hükmü veren mahkemeye bir dilekçe verilmesi veya zabıt katibine bir beyanda bulunulması suretiyle yapılır; beyan tutanağa geçirilir ve tutanak hakime onaylattırılır. Tutuklu sanık hakkında 263 üncü madde hükmü saklıdır.

Idare mahkemesi kararına nasıl itiraz edilir?​

Idare mahkemesi kararına nasıl itiraz edilir?
İdare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı, başka kanunlarda farklı bir kanun yolu öngörülmüş olsa dahi, mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemesine, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde istinaf yoluna başvurulabilir.

Hukukta istinaf süresi ne zaman başlar?​

Usulüne uygun yapılmayan tefhim (duruşmada hazır olan tarafa kararı bildirme) veya tebliğ, istinaf başvuru süresinin işlemeye başlamasını engeller. Hukuk davası için istinaf başvuru süresi, hükmün usulüne uygun tebliğinden itibaren iki haftadır (HMK md. 345).

Idare mahkeme neye göre karar verir?​

Idare mahkeme neye göre karar verir?
Danıştay ve bölge idare mahkemesince görev ve yetki uyuşmazlıkları ile ilgili olarak verilen kararlar kesindir. İdari yargının görev alanına giren bir davada görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi halinde görevli ve yetkili kılınan mahkemeye yeniden dava açılması halinde harç alınmaz.

Istinafa tabi kararlar nelerdir?​

Istinafa tabi kararlar nelerdir?
HMK 341. Maddesine göre istinaf yoluna başvurulabilecek kararlar şunlardır: (1) İlk derece mahkemelerinden verilen nihai kararlar ile ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz taleplerinin reddi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, itiraz üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir.
 
İstinaf başvurusu, kararın taraflara tebliğ edilmesinden itibaren belirli süreler içinde yapılmalıdır. Hukuk davalarında gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde istinaf başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Ceza davalarında ise kararın açıklandığı duruşmaya katılan taraflar için istinaf süresi karar tarihinden itibaren 7 gündür. Ancak tarafların yokluğunda karar verilmesi durumunda istinaf süresi, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar.

İdare mahkemesi kararına itiraz etmek için ise, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde bölge idare mahkemesine istinaf yoluna başvurulabilir. İstinaf istemi hükmün açıklanmasından itibaren yedi gün içinde hükmü veren mahkemeye dilekçe verilmesi veya zabıt katibine beyanda bulunulması suretiyle yapılabilir. Tutuklu sanık hakkında ise ayrı düzenlemeler bulunmaktadır.

Hukuk davalarında istinaf başvuru süresi, hükmün usulüne uygun tebliğinden itibaren iki hafta içindedir. Usulüne uygun yapılmayan tefhim veya tebliğ, istinaf başvuru süresinin işlemeye başlamasını engelleyebilir.

Idare mahkemelerinin kararlarına karşı başvurulacak yollar çeşitlilik gösterebilir; ancak genel olarak kararın tebliğinden itibaren belirli bir süre içinde istinaf yoluna başvurulması gerekmektedir. İdare mahkemesi, kararlarını dosya üzerindeki delillere ve kanun hükümlerine göre verir ve bu kararlar kesindir. Istinafa tabi kararlar arasında nihai kararlar, ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddi ya da kabulüne ilişkin kararlar yer alır (HMK md. 341).
 
Geri
Üst